O comisie a Senatului american a publicat sambata o serie de discutii care arata modul in care banca Goldman Sachs a profitat de criza creditelor imobiliare pentru a incasa zeci de milioane de dolari, relateaza AFP.

"Banci de investitii precum Goldman Sachs nu erau doar simpli jucatori in piata, erau promotori interesati ai unor scheme financiare complexe, riscante, care au favorizat izbucnirea crizei", afirma Carl Levin, presedintele subcomisiei permanente de ancheta, intr-un comunicat publicat alaturi de discutiile dintre sefii Goldman Sachs.

Intr-unul dintre e-mailurile apartinand presedintelui Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, din noiembrie 2007, acesta afirma: "Evident ca nu am reusit sa evitam criza creditelor ipotecare. Am pierdut bani si ulterior am castigat mai mult decat am pierdut datorita pozitiilor noastre scurte" (operatiuni bursiere care permit unui operator sa realizeze castiguri pariind pe scaderea unei valori).

"Se pare ca vom face bani frumosi", scrie un alt manager de top, Donald Mullen, intr-un e-mail datand din octombrie 2007.

Publicarea acestor mesaje cade intr-un moment nepotrivit pentru Goldman Sachs, in conditiile in care autoritatea americana pentru reglementarea pietelor bursiere (SEC) a depus plangere in instanta impotriva bancii, in 16 aprilie, pentru frauda.

SEC acuza banca de faptul ca ar fi inselat investitorii prin plasamente in titluri riscante, fiind la curent cu faptul ca acestea vor scadea, fara macar a-i informa ca Goldman Sachs paria chiar pe scaderea produselor pe care le cumparau in numele clientilor.

Washington Post afirma, in editia de sambata, ca banca se pregateste sa respinga, saptamana viitoare, acuzatiile potrivit carora ar fi actionat impotriva clientilor in acest dosar.