Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Banca Mondiala: Cea mai dificila faza a crizei a fost depasita

Banca Mondiala a urcat de la 2,7% la 3,1% estimarea privind cresterea economica la nivel mondial pentru acest an, dar a avertizat ca nu toate riscurile privind relansarea economiei au disparut.

Banca Mondiala anticipeaza ca in 2011 economia va creste cu 3,3%. Presedintele Bancii Mondiale a afirmat, insa, ca avansul poate oscila intre 2,5% si 3,5%.

Seful institutiei a indicat printre riscurile care pot afecta revenirea economica ingrijorarile legate de stabilitatea financiara din unele state dezvoltate, somajul si capacitatea de productie peste nivelul cererii.

Vladimir Putin: Nabucco nu are sens, atata timp cat nu exista niciun contract

Constructia gazoductului Nabucco nu are sens in lipsa contractelor referitoare la desfacerea volumului de gaze transportate, declara premierul Rusiei, Vladimir Putin. Realizarea partii sudice a gazoductului Nabucco ar trebui sa inceapa in 2011 iar punerea sa in functiune este prevazuta pentru anul 2014.

Evaluat la 7,9 miliarde de dolari si avand o lungime de 3.000 de kilometri, proiectul Nabucco este o prelungire a gazoductului Baku-Tbilissi-Erzurum. Sustinuta de Uniunea Europeana, conducta ar trebui sa permita transportarea in Europa a unui volum de 20 - 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale caspice, ocolind teritoriul Rusiei. Gazoductul Nabucco urmeaza sa treaca prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Ungaria, Romania si Austria.

Putin a precizat ca South Stream va fi realizat in orice caz, punerea sa in functiune permitand majorarea livrarilor de gaze in Austria.

Relansarea economica este mai puternica decat estimarile initiale - G20

Economia mondiala isi revine mai repede din recesiune decat s-a estimat initial, afirma ministrii de finante ai G20. Sefii finantelor din cele mai puternice 20 de economii dezvoltate si emergente nu au reusit insa sa ajunga la un acord asupra reglementarii sectorului financiar.

Reuniti pentru a discuta despre taxarea si reglementarea sectorului financiar bancar, ministrii de Finante si-au reafirmat obiectivul de sustinere a unei cresteri echilibrate si s-au angajat sa elaboreze strategii "credibile" de iesire din criza. Nu s-a facut insa nicio referire la propunerea de a se stabili o taxa asupra bancilor, la fel cum nici situatia monedei nationale a Chinei, acuzata de mai multe tari, dar in special de SUA, de devalorizare, nu a fost luata in discutie.

In paralel cu aceasta reuniune, Departamentul american al Trezoreriei a revizuit in scadere costul pachetului de salvare a bancilor, la 87 de miliarde de dolari (0,6% din PIB). In 2009, Trezoreria anticipase un cost de 500 de miliarde de dolari, respectiv 3,5% din PIB.

SUA: Ford recheama peste 30.000 de masini, din cauza unor probleme la sistemul de reglare a scaunelor

Constructorul american de automobile Ford va rechema 33.256 de masini inmatriculate in 2010 in Statele Unite, din cauza unor probleme legate de sistemul de reglare a scaunelor, potrivit unei note publicate pe site-ul agentiei americane pentru securitate rutiera. Modelele vizate sunt produse intre 15 decembrie 2009 si 3 februarie 2010. Aceste masini sunt echipate "cu scaune care au un sistem de reglare manual. Ele nu raspund normelor federale de securitate" deoarece "in cazul unui accident, scaunul si tetiera pot recula majorand astfel riscul de raniri".