Infiintarea unui fond national de investitii nu este oportuna, deoarece este o masura care ar lovi cash-flow-ul statului, a declarat pentru HotNews.ro economistul Daniel Daianu. Potrivit acestuia, exista pericolul ca banii sa se piarda ca in cazul Fondului National de Dezvoltare. Guvernul a aprobat, recent, un act normativ privind vanzarea participatiilor minoritare la companiile de stat. Potrivit Ministerului Economiei, sumele obtinute vor fi utilizate pentru investitii in infrastructura rutiera si probabil si energetica.

"As face, intr-adevar, un fond asa cum a fost Fondul National de Dezvoltare, care a fost alimentat cu banii din vanzarea BCR si as fi nu mult mai riguros, ci as aplica legea fiindca banii din FND s-au scurs asa cum nu trebuia", a declarat Daianu. Potrivit acestuia, FND nu poate fi reintregit deoarece ar insemna ca Romania sa scoata emisiuni de obligatiuni de 2,5 miliarde de euro.

De asemenea, Executivul are in vedere un proiect de act normativ privind constituirea unui fond de investitii care va fi alcatuit in principal din participatiile minoritare ale statului la diverse companii. Vor fi vandute pachete detinute la societatile listate - Petrom, Oil Terminal, Transgaz, Conpet. De asemenea, vor fi vandute prin listare sau prin licitatie cu strigare actiuni de la companii nelistate precum Romgaz, Distrigaz, Enel Distributie si Enel Dobrogea.

Asocierea facuta de Daniel Daianu cu Fondul National de Dezvoltare (FND) porneste de la faptul ca si acesta a fost creat pentru realiarea unor investitii cu banii obtinuti din privatizari. FND a fost infiintat in 2006, fiind alimentat cu circa 11 miliarde de lei din privatizarea BCR si alte privatizari. Destinatia reala a celor 11 miliarde de lei este insa un mister. Declaratiile oficialilor sugereaza ca banii, destinati exclusiv investitiilor - potrivit legii, ar fi acoperit deficitul bugetar din 2008. Banii care trebuiau sa ajunga in investitii nu mai exista, fiind folositi pentru acoperirea deficitului. In 2008, a fost utilizata suma de 8,5 miliarde de lei, iar in 2007, suma de 2,6 miliarde de lei, totalul fiind de 11,1 miliarde de lei. Fondul National de Dezvoltare trebuie reintregit pentru ca acea suma sa poata fi utilizata pentru lucrari de infrastructura. Persoana care a gestionat fondul in perioada 2007-2008, Varujan Vosganian, sustine ca sumele au fost utilizate temporar, iar fondul poate fi refacut prin emiterea unor titluri de stat.