Agentia de evaluare financiara Moody”s va mentine, probabil, pe termen lung, o perspectiva negativa asupra majoritatii sistemelor bancare din 12 tari din Europa de Est, Comunitatea Statelor Independente (CIS) si statele baltice, se arata in raportul "European Emerging Market Banks: Credit Trends and Industry Outlooks in 2010" realizat de Moody`s Investors Service. Evaluarea agentiei de rating vine intr-un moment in care credibilitatea acestor institutii este la cote minime.

  • Dupa acuzatii de santaj si minciuna, Moody`s sufla si in iaurt

Acestea au fost acuzate ca acordau ratinguri in functie de propriile interese comerciale. Dupa ce in 2004 Moody`s a fost acuzata de santaj, anul trecut ea a fost acuzata ca ar fi mentinut in mod artificial ratinguri ridicate in cazul unor companii in pierdere.

In ultimul timp agentia sufla si in iaurt, mentinand o perspectiva negativa asupra tuturor sistemelor bancare din regiune, reflectand efectul negativ al crizei financiare mondiale si scaderea activitatii economice asupra calitatii activelor bancilor, a profiturilor, a conditiilor de capitalizare si de finantare.

Moody`s subliniaza ca, pentru acest an, va mentine probabil perspectiva negativa pentru sistemele bancare din Romania, Ucraina, Kazahtan, Ungaria, Bulgaria si statele baltice, din cauza presiunilor negative continue asupra sistemului financiar si a mediului economic inca dificil din aceste tari. Semne de stabilizare au inceput totusi sa apara in cateva tari, iar agentia apreciaza ca perspectiva pentru sistemele bancare din Polonia, Rusia, Slovacia si Cehia ar putea fi revizuite in crestere, de la negativa la stabila, in a doua jumatate a lui 2010.

  • Schimbarea perspectivei depinde de imbunatatirile sustenabile ale pietei creditului

Autorii raportului spun ca schimbarea perspectivei sistemelor bancare din aceste state de la stabila la negativa va depinde de imbunatatirile sustenabile ale pietei creditelor, incluzand mediul macroeconomic din aceste tari, calitatea activelor, generarea veniturilor si conditiile de finantare.

„Din perspectiva actualelor incertitudini in mediul macroeconomic, tendintele negative de creditare vor persista probabil anul acesta in majoritatea sistemelor bancare din Europa emergenta”, sustine Armen Dallakyan, co-autor al raportului. Moody`s recunoaste ca, in pofida conditiilor economice dificile, programul de sprijin convenit cu FMI si UE, precum si noul guvern concentrat pe reforme nu numai ca au diminuat presiunile macroeconomice, dar au risipit si temerile referitoare la lichiditatea si solvabilitatea sistemului bancar romanesc.

Cu toate acestea, Moody`s se asteapta ca majorarea costurilor de creditare si finantare sa continue sa afecteze profitabilitatea bancilor din Romania pe termen scurt si mediu, in conditiile perspectivelor economice dificile, in timp ce nivelul creditelor neperformante este posibil sa ramana ridicat, data fiind obisnuita lor reactie intarziata fata de o posibila relansare economica.