Grecii nu sunt de acord cu decizia premierului Georges Papandreou de a cere ajutor din partea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene si se tem de noi proteste. Primul sondaj de opinie realizat dupa anuntul premierului elen arata ca 60,9% dintre cetateni dezaproba decizia guvernului, iar 70,2% nu vor ca FMI sa imprumute bani Greciei, informeaza AFP.

Peste 51% dintre persoanele chestionate au declarat ca nu cred ca politica economica a guvernului este indreptata in directia corecta si 67.4% au sustinut ca ajutorul cerut va genera noi proteste. Premierul grec George Papandreou a declarat vineri ca Grecia trebuie sa activeze mecanismul de salvare oferit de statele din zona euro si de FMI. Autoritatile elene se asteapta sa primeasca prima transa din ajutorul in valoare de aproximativ 45 miliarde de euro, inainte de 19 mai.

"Activarea mecanismului este o necesitate nationala si din aceasta cauza am cerut ministrului de finante sa ia toate masurile necesare", a declarat Papandreou in cadrul unui discurs televizat. "Partenerii nostri vor face ceea ce este necesar pentru a ne oferi un port sigur pentru ca barca noastra sa pluteasca din nou si sa trimita un mesaj pietelor ca Uniunea Europeana nu se joaca si protejeaza euro", a mai spus acesta.

Criza din Grecia a afectat stabilitatea monedei euro si a provocat temeri cu privire la extinderea acestor dezechilibre si in alte state ale zonei euro.