Guvernul va solicita FMI in discutiile privind a patra evaluare a acordului stand-by o noua derogare de la tinta datoriilor restante pe care statul trebuie sa le achite de la buget, care nu a fost indeplinita nici in primul trimestru din acest an, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale. "Indicatorii conveniti cu FMI pentru primul trimestru au fost atinsi, mai putin nivelul arieratelor bugetului, adica a sumelor care trebuie platite de catre stat si care au termenul depasit cu 90 de zile", au spus sursele citate.

V-ati confruntat pana acum cu problema arieratelor? V-ati lovit de blocajul financiar? HotNews.ro va invita sa impartasiti aceasta experienta.

Probabil ca va exista inca o derogare din partea Fondului daca vom demonstra ca am facut progrese in aceasta directie, au mai spus sursele citate.

* Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare

Calendarul privind tintele de arierate negociat cu FMI in luna februarie stabilea reducerea

Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei in decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei in 2008 si trebuie sa fie reduse pana la finele acestui an la 480 de milioane lei

Tinta acord FMI

stocului pana la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumatatea anului, 810 milioane lei dupa primele noua luni si 480 de milioane lei la sfarsitul anului.

De la inceputul programului, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate.

Arieratele la buget trebuie eliminate in totalitate pana la finele lunii aprilie 2011, cand este stabilita si inchiderea programului cu FMI.

Primii expertii ai delegatiei FMI vor sosi marti in Romania, iar seful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, vine miercuri la Bucuresti. Cea de-a patra misiune de evaluare se va incheia pe 7 mai.

Raportul de evaluare va fi discutat in a doua jumatate a lunii iunie in board-ul FMI, care va decide daca elibereaza cea de-a cincea transa din acord, in valoare de 850 de milioane de euro.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a aflat la Bucuresti in luna ianuarie pentru a doua si a treia evaluare a acordului stand-by. In urma evaluarii, FMI a acordat Romaniei la finele lunii februarie transele a treia si a patra, in suma de aproximativ 2,4 miliarde euro.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.