Grecia ar trebui sa incerce sa surprinda pietele financiare prin reducerea deficitului bugetar cu cel putin cinci puncte procentuale din Produsul Intern Brut pentru a-si restabili increderea, a declarat George Provopoulos, guvernatorul bancii centrale, citat de AFP. Autoritatile de la Atena isi propun pentru acest an reducerea cu patru puncte procentuale a deficitului bugetar.

"Pentru a putea provoca o schimbare definitiva a trendurilor negative trebuie sa depasim si sa surprindem in mod favorabil pietele prin realizarea unor progrese mai mari decat cele pe care le preconizam", a declarat George Provopoulos la prezentarea raportului anual al institutiei.

El a mai spus ca va fi de o "importanta cruciala" daca consolidarea fiscala pe partea de cheltuieli va progresa mai mult decat este prevazut in prezent si se realizeaza o reducere a deficitului de peste 5 procente din PIB.

Provopoulos a mai precizat ca cea mai buna metoda pentru atingerea acestor tinte fiscale ambitioase este reducerea cheltuielilor, in conditiile in care majorarea taxelor ar afecta si mai mult activitatea economica.

Economistii si banca centrala estimeaza ca economia Greciei se va contracta cu 2% in 2010, pentru al doilea an consecutiv.