Comisia Europeana a cerut agentiilor de rating sa evalueze "in mod responsabil" riscurile prezentate de Grecia, dupa ce agentia Standard & Poor's a retrogradat calificativele acestui stat la categoria junk, potrivit AFP.

"Ne asteptam ca atunci cand agentiile de rating evalueaza riscurile Greciei sa tina seama de fundamentele economiei grecesti si de pachetul de sprijin pregatit de Banca Centrala Europeana, FMI si Comisia Europeana", a declarat Chantal Hughes, purtatoarea de cuvant a comisarului european insarcinat cu pietele financiare.

"Nu e treaba Comisiei sa spuna daca un calificativ acordat de o agentie de rating este corect sau nu. Ceea ce putem spune este ca avem deplina incredere in Grecia si in actiunile care se iau", a continuat ea.

Chantal Hughes a aratat ca se asteapta ca aceste agentii, ca si ceilalti actori implicati, sa se comporte in mod responsabil si riguros, mai ales in aceasta perioada dificila si sensibila.

Aceste declaratii vin la doar o zi dupa ce Standard & Poor's a retrogradat ratingul Greciei la categoria junk, pe fondul amplificarii temerilor legate de evolutia crizei grecesti, in conditiile in care investitorii se tem ca presiunile politice ar putea bloca pachetul de ajutor financiar in valoare de 40 de miliarde de euro.

Tot marti, agentia a degradat cu doua trepte si ratingul Portugaliei.