Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a avertizat ca increderea in intreaga zona euro este supusa unor riscuri. Avertismentul vine dupa ce Standard & Poor's a coborat ratingul Spaniei la creditele pe termen lung si pe fondul unor presiuni tot mai mari pentru aprobarea unui plan gigant de salvare a Greciei, plan care ar putea atinge 120 de miliarde de euro.

Seful Fondului a declarat ca "increderea in intreaga zona euro este acum in joc", transmite France24. "Fiecare zi pierduta este o zi in care situatia se agraveaza tot mai tare", a continuat Strauss-Kahn.

Oficiali europeni si ai Fondului Monetar International au pus miercuri presiune pe Germania, pentru a accelera deblocarea ajutorului necesar salvarii Greciei si pentru a garanta stabilitatea zonei euro. Exista "o necesitate absoluta ca Germania sa se decida rapid", a declarat presedintele Bancii centrale europene, Jean-Claude Trichet. Iar apelul pare sa fi fost auzit de cancelarul german Angela Merkel. "Este evident ca negocierile dintre guvernul elen, Comisia Europeana si Fondul Monetar International trebuie accelerate", a declarat aceasta.

Casa Alba a anuntat ca presedintele american Barack Obama si Angela Merkel s-au felicitat miercuri, in cadrul unei convorbiri telefonice, pentru sustinerea acordata de FMI si UE Greciei. Discutiile vin in contextul in care ratingul suveran Portugaliei a fost degradat marti cu doua trepte, la "A-", de la "A+", de agentia Standard & Poor's, care i-a acordat o perspectiva negativa. Si ratingul pentru datoria Greciei a fost retrogradat marti la categoria junk de catre agentia Standard & Poor's, pe fondul amplificarii temerilor legate evolutia crizei grecesti, in conditiile in care investitorii se tem ca presiunile politice ar putea bloca pachetul de ajutor financiar in valoare de 40 de miliarde de euro.

In urma cu o zi, Dominique Strauss-Kahn si Jean-Claude Trichet au mers la Berlin, pentru a o convinge pe noua „Doamna de fier” a Germaniei sa fie mai flexibila in privinta sprijinului financiar oferit Greciei. In cadrul intalnirii, parlamentarii germani au declarat ca Grecia ar avea nevoie de ajutoare in valoare de 100-120 de miliarde de euro, din prezent si pana la finele anului 2012, sume pe care FMI nu le-a confirmat inca.

Programul de asistenta financiara multilaterala pentru Grecia prevede furnizarea a 45 de miliarde de euro in acest an, din care 30 de miliarde contributia din partea statelor din zona euro. Aceasta contributie va fi formata din credite bilaterale, cu o rata a dobanzii situata in jurul nivelului de 5%.