Ai o scurgere la chiuveta. Nu te pricepi foarte bine si decizi sa-l chemi pe instalator. Vine, iti schimba garnitura, pune o chiuveta noua, iti ia caruta de bani si pleaca. La cateva zile, faci inundatie. Nu e normal ca instalatorul sa iti repare gratuit sau sa iti returneze banii?, se intreaba Dan Popa pe blogul lui.

Te duci la un magazin specializat si ceri un produs scump. Il platesti, dar ajuns acasa, constati ca produsul nu numai ca e defect, dar iti explodeaza in brate si te raneste. Nu ar fi cazul ca magazinul sa te despagubeasca? Ai o problema cu deficitul. Iti angajezi un zuper-specialist (sa zicem Goldman Sachs), el iti ia caruta de bani, iti spune sa faci intr-un anume fel, dupa care el pleaca iar tie ti se infunda.

Nu ar trebui ca GS sa iti dea banii inapoi? Sa suporte, cum ar veni, din miliardele de dolari profit, o parte din datorie?

(P.S. Lumea are nevoie de un cap al lui Motoc. Nu doar GS e vinovat pentru masinatiunile facute, sa fie clar. GS e doar unul dintre cuiele din asfaltul pe care masina financiara ruleaza. Dar cum e nevoie sa se dea poporului circ, s-a gasit un acar Paun.)

A doua. Nu cred ca trebuie admirat tot stufarisul de evenimente pentru a vedea cine a pierdut si cine a castigat de pe urma crizei. Trebuie doar sa se traga o linie si sa se contabilizeze Nume. Pur si simplu sa se numere aia de au facut profituri mari. Pentru ca de regula, aia care au avut de castigat au avut si interesul sa provoace macelul. Sunt cativa care „s-au trezit” brusc cu profituri nesimtite. Pai aia sunt, frate, ce sa tot cauti vinovati aiurea….?

A treia. Liderii politici europeni sunt in mare pierdere de credibilitate. Cand a izbucnit criza, daca mai tineti minte, au iesit sa spuna ca nicio problema cu Grecia. Ca vor face si vor drege. Pietele nu au dat doi bani. Dupa aia, s-au reunit si au zis ca o sa dea bani, ca au de unde samd. La fel, pietele nu au dat doi bani pe vorbe si au continuat presiunile pe greci. Pe urma, au venit sa puna banii pe masa, ca nu mai aveau incotro. Nici acum nu prea le-au linistit. Daca liderii europeni vor sa castige credibilitate, trebuie sa arunce cu mai putine vorbe.

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.