Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a afirmat, vineri, ca "TVA-ul nu va creste". Declaratia sa a fost facuta la finalul discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), despre care a spus ca au fost "constructive". Pe de alta parte, FMI ar putea revizui in scadere prognoza privind cresterea economica a Romaniei din acest an, de la 0,8%,noua estimare fiind de crestere zero, au spus reprezentantii patronatelor, la iesirea de la intalnirea cu delegatia Fondului. Potrivit participantilor la intalnire, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat ca analiza lor arata ca in cel maibun caz 2010 va insemna crestere economica zero. Surse apropiate discutiilor au declarat pentru HotNews.ro ca discutiile au atins si scenatiul cresterii TVA.Intrebat direct daca va recomanda Guvernului cresterea taxelor la sfarsitul evaluarii, Jeffrey Franks a raspuns "Dati-mi alte solutii!", a confirmat si Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903.

Coraci a afirmat, de asemenea, ca evaluarea FMI va revizui ritmul de crestere "sub 0,8%, spre zero", a spus Coraci, la iesirea de la discutiile cu FMI. El a aratat ca Fondul a atras atentia in continuare asupra deficitului, cheltuielile fiind mai mari decat ceea ce se produce. "Cheltuielile trebuie reduse, eventual prin restructurari sau prin alte mecanisme.

De asemenea, reprezentantii FMI au sustinut necesitatea gasirii de surse suplimentare

Nu creşte TVA-ul. Se discută despre lărgirea bazei de impozitare. Lucrăm, adunăm cifrele, vedem care sunt evoluţiile interne şi externe, vedem care sunt perspectivele pentru România Nu vrem să prelungim arieratele. Am vrea să plătim cât mai mult, cât mai repede

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor

de finantare a deficitului bugetar, precizand ca analizeaza sursele cele mai nedureroase de compensare a deficitului", a adaugat Coraci.

Desi deficitul este in grafic, problemele de perspectiva sunt cele legate de veniturile scazute la buget, pe fondul unor cheltuieli insuficient de bine gestionate. Problemele sunt mai complicate si au si o culoare politica, dar autoritatile romane spera ca tintele convenite sa fie atinse de-a lungul anului.

Probabil ca BNR ar putea reactiona mai prudent pe partea politicii monetare, iar scaderea dobanzii cheie sa fie mai mica decat anticipeaza analistii.

"Ne asteptam ca BNR sa reactioneze printr-o reducere de numai 25 de puncte de baza a dobanzii cheie, deoarece credem ca banca centrala va adopta o atitudine ceva mai prudenta in fata riscurilor ce deriva din criza datoriei publice din Grecia. Datele privind executia bugetara, recent publicate, arata ca deficitul bugetar a respectat tinta trimestriala.

Detaliile raportului sunt ceva mai interesante ventiurile publice indicand o imbunatatire a activitatii economice in martie, desi este foarte probabil ca acestea sa fi fost amplificate de efectul sarbatorilor de Paste. Datele privind cheltuielile bugetare sustin ipoteza noastra conform careia tinta de deficit a fost atinsa prin amanarea unor plati insa nu credem ca aceasta se va dovedi un obstacol semnificativ in aprobarea urmatoarei transe FMI", au declarat surse din piata bancara pentru HotNews.