Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat vineri, 30 aprilie ca perceptia oamenilor de afaceri pentru 2010 este mai mult negativa decat pozitiva, de aceea "revenirea din criza va fi una timida". Acesta a mai spus ca "diminuarea cheltuielilor curente este mai mult decat lucrul cel mai important pentru Romania" si ca mesajul pe care il adreseaza mediului de afaceri este: "Adaptati cererea interna cu produse care se pot fabrica in Romania".

Mihai Tanasescu a explicat ca "nu am scapat de aceasta problema a inflatiei, riscuri si presiuni inflationiste exista. Inflatia este una de tip structural in Romania, fara continuarea reformelor structurale va duce la o tendinta crescatoare. Presiunile inflationiste sunt si pe plan extern, preturile la petrol, probabil va avea o tendinta crescatoare, preturile la produse alimentatare au tendinta crescatoare".

Acesta a mai adaugat ca mesajul sau este unul de regandire a tipului de model "care sa nu conduca neaparat la un consum finantat extern: Adaptati cererea interna cu produse care se pot fabrica in Romania!"

Mihai Tanasescu a mai explicat vineri, 30 aprilie, cu ocazia conferintei "Iesirea din criza - perspective economice si politici de raspuns" ca disciplina fiscala este o prioritate in Romania si ca procesul de consolidare fiscala trebuie sa continue. In acest context, el s-a referit la unele declaratiile care sustin abordarea potrivit careia un deficit bugetar crescut este justificat daca astfel se finanteaza investitiile in infrastructura.

Vezi integral explicatiile reprezentantului Romaniei la FMI: