Pachetul de ajutor financiar acordat Greciei, tara care a fost afectata grav de criza, va totaliza intre 100 si 120 de miliarde de euro, a anuntat, sambata, ministrul francez de finante, Christine Lagarde, citata de AFP. Germania si Franta vor fi principalele state care vor oferi fondurile necesare.

"Fondul Monetar International si Comisia Europeana au discutat despre un ajutor de 100-120 de milioane de euro. Planul de ajutor va fi probabil intre aceste limite", a declarat Lagarde. Oficialul a precizat ca planul va avea o durata de trei ani.

Declaratia lui Lagarde a fost facuta la finalul unei intrevederi cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, desfasurata la Palatul Elysee.

Inainte de intalnire, Sarkozy a discutat cu cancelarul german Angela Merkel. Ambii lideri au afirmat ca sunt gata sa acorde ajutoarele financiare, imediat dupa ce FMI, UE si Banca Centrala Europeana finalizeaza un acord fiscal si structural cu partea elena, menit sa reduca cu 10% deficitul bugetar pana in 2013. Detaliile programului vor fi anuntate in acest weekend, urmand sa fie trimise Parlamentului grec spre aprobare in zilele urmatoare.

Surse apropiate discutiilor dintre cele doua parti au declarat vineri ca Grecia va adopta un program de austeritate de 24 miliarde de euro, care include inghetarea timp de trei ani a salariilor din sectorul public, in schimbul ajutorului de la UE si FMI.

AFP scrie ca Germania si Franta vor fi principalele state care vor oferi fondurile necesare.

Vineri, premierul grec George Papandreou a declarat in fata Parlamentului ca adoptarea unui program de austeritate de trei ani este necesar "pentru supravietuirea tarii". Seful executivului socialist de la Atena a aparat decizia autoritatilor de a obtine un pachet de salvare de mai multe miliarde de dolari din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International: "ceea ce conteaza cel mai mult este supravietuirea natiunii - aceasta este o linie care nu poate fi trecuta".