Daca pana acum nu a fost clar, repet: EURO = marca germana, ECB = Bundesbank. Deazstrul grec a fost evitat pe ultima suta de metri, cu o suma cu adevarat rezonabila de ~140 miliarde de EURO, sponsorizata in mare parte si de contribuabilii americani, prin intermediul FMI; in mod exceptional, acest imprumut va fi junior titlurilor de stat / obligatiunilor grecesti, scrie Mihai Marcu.

Singura intrebare despre datoria greaca este urmatoarea: va fi un faliment controlat sau nu? Faliment controlat inseamna o restructurare "amiabila" si asumarea unor pierderi de catre creditorii statului grec.

Pacatul originar al tarilor din sudul Europei a fost intrarea in zona EURO la un curs supraevaluat, care le-a redus competitivitatea economica - salarii si preturi nemtesti cu productivitate greceasca. Daca Grecia ar mai avut o moneda proprie ar fi avut posibilitatea devalorizarii; din pacate, Grecia nu poate iesi din zona EURO fara o panica bancara serioasa si fara a lovi grav credibilitatea monedei unice europene.

Din acest motiv nu sunt inca foarte alarmat de cifrele UK - care arata foarte prost, mai prost chiar ca cele ale Greciei - dupa alegeri, nu am niciun dubiu ca lira va fi devalorizata consistent.

E o lectie de invatat pentru oficialii romani - o intrare prea rapida in zona euro sau la un curs supraevaluat ar condamna economia romaneasca la subdezoltare sau faliment.