Delegatia Fondului Monetar International se va intalni astazi cu expertii Asociatiei Romane a Bancilor, cu care va discuta in principal despre restructurarea creditelor, reevaluarea garantiilor imobiliare si comisionul de rambursare anticipata. „Subiectul principal al discutiilor este restructurarea creditelor, negocierile desfasurandu-se pe ambele paliere- creditele pentru persoane fizice si respectiv a imprumuturilor destinate companiilor. Practic, expertii nostri vor discuta in baza ghidului pe care Banca Mondiala ni l-a trimis pentru a-l studia”, a declarat pentru HotNews Radu Ghetea, presedintele ARB si al CEC Bank.

  • Daca timpul va permite, se va discuta si despre valoarea procentuala a comisionului de rambursare anticipata

O alta tema de discutie va fi cea legata de reevaluarea garantiilor bancare, care nu se mai poate face individual, propunerea asociatiei fiind de a se gasi metode de aplicare a unor indici de reducere a valorii acestor garantii. „Expertii nostri vor discuta in functie de disponibilitatea reprezentantilor Fondului si acest aspect”, a precizat Ghetea. Oficiali ai Asociatiei Romane a Bancilor au mai spus pentru HotNews.ro ca daca timpul va permite, discutiile vor atinge si o problema spinoasa pentru bancheri- valoarea procentuala a comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare.

  • Daca clientul plateste la timp, banca nu are niciun motiv sa ceara garantii suplimentare

„Din punct de vedere personal si aici nu angajez pozitia Asociatiei Romane a Bancilor, daca clientul plateste la timp, in aceste conditii banca nu are niciun motiv sa ceara garantii suplimentare pentru ca nici macar nu ar trebui sa constituie provizioane. Ma refer aici strict la relatia cu personele fizice. In cazul in care persoana fizica incepe sa intarzie la plata si ajunge la 90 de zile de intarziere, iar banca trebuie sa constituie provizioane de minim 75 la suta din valoarea creditului la BNR, lucrurile se schimba. In cazul reesalonarilor inseamna ca persoana a iesit din contract si atunci creditul este doar reesalonat si nu executat, daca se pune problema reesalonarii unui credit aceasta ramane la latitudinea fiecarei banci”, a spus Ghetea.

Potrivit unor noi reglementari ale Bancii Nationale, fiecare banca ar avea obligatia sa reevalueze o data pe an imobilele luate in garantie ipotecara la acordarea creditelor, la fel cum se procedeaza de mai multi ani in celelalte tari din UE.

O persoana care a garantat un credit cu o locuinta, care in prezent este sub pretul la care a fost evaluata in urma cu doi sau trei ani, poate fi in pozitia ca banca sa-i ceara garantii suplimentare sau ii poate mari dobanda ori sa-i ceara rambursarea in avans a creditului.