Guvernatorul Bancii centrale a Ungariei (NBH), Andras Simor, s-a declarat gata sa colaboreze cu guvernul Fidesz, care recent i-a cerut demisia, dar a subliniat ca isi va duce pana la capat mandatul, transmite Reuters. O serie de oficiali din cadrul partidului de centru-dreapta Fidesz, castigatorul recentelor alegeri legislative, au cerut demisia lui Andras Simor pentru ca nu a redus suficient de rapid dobanda de referinta si pentru ca are un cont la o companie offshore din Cipru.

"Banca centrala isi va face datoria si va continua activitatea profesionala in urmatorii trei ani, cat dureaza mandatul meu", a anuntat Andras Simor intr-un comunicat.

Potrivit lui Andras Simor, atacurile la adresa Bancii centrale pot afecta economia ungara, care este in continuare fragila. "Mentinerea increderii publicului in institutiile nationale si sistemul de taxe este responsabilitatea noastra comuna (alaturi de guvern) si una din garantiile stabilitatii economice", se arata in comunicatul trimis presei de guvernatorul NBH.

La randul sau, vicepremierul desemnat, Tibor Navracsics, a declarat duminica seara ca guvernatorul Andras Simor si viitorul prim-ministru Viktor Orban vor trebui sa se intalneasca dupa formarea noului guvern, probabil la finele acestei luni, pentru a "clarifica in ce directie se va indrepta viitorul lor comun". Navracsics si-a exprimat speranta ca noul guvern va coopera cu banca centrala, o conditie necesara pentru stabilitatea economiei ungare.

Analistii au avertizat ca noul guvern va avea dificultati daca va incerca sa-l demita pe Simor, in conditiile in care o astfel de decizie ar putea declansa un conflict cu Banca Centrala Europeana si posibile turbulente pe piete.