Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR ar putea reduce marti dobanda cheie la 6,25%

Decizie importanta astazi la Banca Nationala a Romaniei. Consiliul de Administratie al institutiei ar putea decide o noua reducere a dobanzii cheie. Specialistii intervievati de Hotnews.ro estimeaza ca ar putea fi vorba despre o taiere cu 0,25 de puncte procentuale, pana la valoarea de 6,25%. O astfel de masura ar insemna o reducere a pasilor facuti pana acum spre o relaxare a politicii monetare. Criza din Grecia, preturile gazelor si petrolului plus indicatorii fiscali nu recomanda o reducere mai consistenta a dobanzii cheie. In orice caz, impactul unei asemenea decizii asupra dobanzilor la credite s-ar putea vedea cam in 3 luni, spun bancherii.

Ministerul Finantelor a atras 1,33 miliarde lei prin certificate de trezorerie la 12 luni, la o dobanda de 6,29%

Statul s-a mai imprumutat cu 1,3 miliarde de lei. Finantele au vandut certificate de trezorerie cu o dobanda de peste 6 procente. Acestea au maturitatea la un an de zile, potrivit datelor BNR. Cererea a fost aproape dubla, insa, bancile fiind dispuse sa cumpere certificate de peste 2,5 miliarde de lei. In primele trei luni din 2010, Ministerul a atras aproape 13 miliarde, in total. Toti acesti bani vor merge in Trezoreria Statului si contribuie la acoperirea deficitului bugetar, stabilit de catre autoritatile romane la 5,9% din Produsul Intern Brut pentru finalul acestui an.

Ministru spaniol: Ajutorul financiar acordat Greciei va avea un efect pozitiv asupra Spaniei

Ajutorul financiar acordat Greciei de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International va avea un efect pozitiv asupra Spaniei, ca urmare a reducerii costurilor imprumuturilor si a calmarii temerilor din piata. Declaratia vine de la ministrul spaniol de finante, Elena Salgado. In urma cu o saptamana, oficialul a spus ca autoritatile spaniole tin sub control situatia datoriilor si nu vor fi nevoite sa ceara ajutor financiar international. "Avem nevoie de imprumuturi, iar ratele dobanzilor pentru aceste imprumuturi depind de stabilitatea zonei euro", a declarat Salgado. "Acest ajutor va ajuta la calmarea pietelor", ceea ce "va duce in mod sigur la reducerea dobanzilor", iar efectul asupra Spaniei "nu va fi negativ, ci mai degraba pozitiv", a mai spus oficialul spaniol. Guvernul socialist de la Madrid a adoptat la inceputul acestui an un program de austeritate bugetara de 50 miliarde de euro, pentru a aduce deficitul public sub nivelul de 3% din Produsul Intern Brut pana in 2013, de la 11,2% din PIB cat este in prezent. Multi analisti sustin insa ca va fi nevoie de masuri suplimentare pentru ca acest obiectiv sa fie atins.

Apple a vandut un milion de tablete iPad in mai putin de o luna. iPhone a trecut de acest prag abia dupa 74 de zile

Apple a anuntat ca a vandut un milion de terminale iPad in prima luna de comercializare. Compania a lansat in Statele Unite ale Americii versiunea iPad cu 3G, la o luna dupa lansarea versiunii WiFi. O buna parte dintre analisti se asteapta la vanzari de 5 milioane anul acesta, dar estimarile cele mai optimiste indica 10 milioane de unitati. In plus, compania a mai spus ca utilizatorii iPad au descarcat 12 milioane de aplicatii si 1,5 milioane de carti digitale, in luna aprilie. iPad, terminal cu ecran de 9,7 inch plasat intre smartphone si netbook, s-a lansat in 3 aprilie in SUA, iar spre finalul lunii trecute era deja disponibil pentru comanda intr-o serie de magazine online romanesti. In Statele Unite, versiunea iPad 3G lansata pe 30 aprilie costa cu 130 de dolari mai mult fata de varianta WiFi. Compania se arata extrem de multumita de ritmul vanzarilor, mai ales ca din momentul lansarii iPhone au trecut doua luni si jumatate pana s-a atins numarul de un milion de terminale vandute. Lansarea oficiala in afara Statelor Unite ale Americii este programata la finalul acestei luni.