Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Surse: "Guvernul si FMI negociaza acum cresterea taxelor pe tranzactii imobiliare si bunuri de lux. Cresterea TVA si a cotei unice cu 1-2 puncte procentuale, scenariu pentru inceputul lui 2011"

Negocierile dintre Guvern si FMI se concentreaza "pe marginea unor modificari la Codul Fiscal care vizeaza impozitarea terenurilor nelucrate, a tranzactiilor imobiliare si a bunurilor de lux", au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate negocierilor. Cele doua parti iau in calcul si cresterea TVA si a cotei unice de impozitare cu 1-2 puncte procentuale, dar in nici un caz pentru perioada imediat urmatoare. Aceste declaratii vin dupa ce presa centarla a relatat ca FMI ar fi solicitat majorarea TVA la 25%, iar cota unica sa fie majorata de la 16% la 20%. Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, premierul Emil Boc nu va lua "nicio decizie importanta" inainte de intorcerea din vizita pe care o va efectua in Statele Unite, la sfarsitul acestei saptamani.

BNR a redus dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. BNR a mai decis mentinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. Reducerea dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an este aplicabila incepand de astazi, 5 mai. Totodata, banca centrala a reiterat ca urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. BNR a redus de la inceputul acestui an dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8% la 6,25%, in cadrul a patru sedinte de politica monetara.

In primele doua sedinte de politica monetara din acest an, din lunile ianuarie si februarie, banca centrala a scazut dobanda cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%. Dobanda de politica monetara s-a mai situat la 7% pe an in perioada iunie- noiembrie 2007, ajungand atunci la nivelul minim istoric.

In luna martie, CA al BNR a hotarat diminuarea dobanzii de politica monetara cu inca 0,5 puncte, la un nou nivel minim istoric de 6,5% pe an.

Piata auto americana a urcat cu 17% in primele patru luni, vanzarile Ford au avansat cu 33%, cele ale GM, cu 13%

Vanzarile de masini noi in SUA au urcat cu 17% in perioada ianuarie - aprilie, pana la nivelul de 3,52 milioane de unitati, arata date publicate de Automotive News. Primele patru luni din 2009 au fost extrem de slabe, iar cresterile din prezent sunt semn ca economia isi revine, iar numarul celor care cred ca e cel mai bun moment sa iti iei o masina a atins maximul ultimilor cinci ani. Vanzarile Subaru au avansat cu 41%, cele ale Volkswagen cu 38%, in timp ce la Ford progresul a fost de 33%.

Vanzarile General Motors au urcat cu 13%, spre 659.000 unitati, cele ale Ford au avansat cu 33%, spre 609.000, iar Toyota a vandut cu 12% mai bine, spre 543.000 de masini. Honda si Chrysler au mai depasit pragul de 300.000 de unitati, cu cresteri de 12%, respectiv 2%. Si vanzarile de masini de lux si-au revenit, numarul de automobile Maserati livrate a urcat cu 64%, de la 353 la 580.

Premierul Zapatero despre zvonul ca Spania ar avea nevoie de un imprumut de 280 miliarde euro: "O nebunie absoluta!"

Premierul Jose Luis Zapatero a dezmintit categoric zvonurile aparute pe pietele financiare potrivit carora Spania ar intentiona sa ceara un imprumut de 280 de miliarde de euro. Totusi, asigurarile sale nu au reusit sa linisteasca bursele europene.

Euro a scazut marti la minimul ultimului an fata de dolar, alimentat de previziunile sumbre privind situatia Spaniei si de informatiile ca speculatori semnificativi pariaza pe intrarea Greciei in incapacitate de plata.