Pe zi ce trece, devine tot mai evident faptul ca guvernul va creste taxele in perioada urmatoare, poate nu la nivelul la care se discuta acum, insa cel mai probabil le va creste. Ce inseamna acest lucru?, se intreaba Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Daca va creste TVA vor creste preturile, iar cresterea preturilor va determina si o crestere a gradului de saracie. Cum lupta orice guvern roman impotriva saraciei? Majoreaza ajutoarele sociale! Insa, bugetul este la limita din moment ce aproape 80% din venituri se duc deja pe cheltuieli de personal si asistenta sociala.

Mai departe, cresterea taxelor va determina si o crestere a evaziunii fiscale, astfel ca la buget vor veni mai putini bani. In plus, cresterea preturilor concomitent cu scaderea veniturilor (creste cota unica) va duce la o ajustare drastica a consumului.

Practic, daca guvernul va creste TVA si cota unica, este posibil ca in loc sa asistam la reducerea deficitului bugetar, sa asistam la falimentul guvernului.

Ce alternative exista la cresterea TVA si a cotei unice? In principiu, este necesar ca autoritatile sa ia cateva masuri de bun simt pentru a echilibra bugetul, fara sa arunce in faliment intreaga economie.

Cum pot fi reduse cheltuielile

1. Prin concedierea a 100.000 de bugetari

Salariul mediu al unui bugetar este de aproximativ 2.500 de lei brut. Daca 100.000 de bugetari vor fi concediati, economia la buget va fi de cel putin 3 mld lei pe an.

Poate ca unora cifra de 100.000 li se pare mare, insa aceasta nu reprezinta nici 10% din totalul bugetarilor, in timp ce in sectorul privat, in ultimul an numarul angajatilor s-a redus cu peste 10%.

2. Prin reducerea cheltuielilor cu asistenta sociala

In primele trei luni din 2010, cheltuielile cu asistenta sociala au crescut cu 2.4 mld lei fata de primul trimestru din 2009, cresterea in procente fiind de 15.6%. Fata de primul trimestru din 2008, aceste cheltuieli au crescut cu 42% (+5 mld lei), desi incasarile la buget au scazut cu 6.4%, respectiv -2,7 mld lei.

In urma cu putin timp, ministrul Seitan se plangea ca exista asistati social care castiga si 1.000 de euro lunar prin cumularea mai multor ajutoare, insa pana acum guvernul nu a facut nimic pentru a corecta derapajele.

Daca aceste cheltuieli vor fi reduse cu doar 5%, economia la buget ar fi de peste 3 mld lei pe an.

Afla restul masurilor si comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.