La inceputul acestui an, guvernul s-a obligat in fata FMI sa indeplineasca trimestrial anumite criterii de performanta privitoare la executia bugetara pentru ca transele din imprumut sa ajunga in Romania.

In aceasta saptamana, am aflat ca FMI nu mai crede ca aceste criterii pot fi indeplinite, si a cerut masuri pentru ajustarea derapajelor. In ce consta de fapt aceste criterii si de ce este guvernul incapabil sa le atinga?

Pentru detalii, click pe grafic.

Dupa cum se poate observa, in primul trimestru dl Boc s-a incadrat in tinta de deficit, ratand usor tinta de venituri. Prin urmare, unde este problema? Marea problema este ca guvernul a fortat lucrurile, deficitul de 8.2 mld lei fiind obtinut cu pretul reducerii investitiilor si cresterii arieratelor.

Astfel, in primul trimestru arieratele au crescut de la 1,5 mld lei la 1,6-1,7 mld lei, desi trebuiau reduse la 1,27 mld.

Teoretic, pentru ca deficitul sa fie tinut sub control, in T2 si T3 guvernul trebuie sa creasca incasarile cu cate doua miliarde pe trimestru, iar deficitul trebuie redus cu un miliard pe trimestru. In plus, arieratele trebuie sa ajunga la 1,09 mld la sfarsitul lunii iunie, 0,81 mld la sfarsitul lunii septembrie si 0,48 mld la sfarsitul anului, ceea ce inseamna o scadere de 1,1 mld lei in noua luni.

Evident, guvernul nu mai poate atinge aceste tinte in conditiile in care prognoza de crestere economica s-a redus de la 1,3% la 0,8% sau chiar 0%.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Khris.ro.