Banca Centrala Europeana (BCE) va decide, cel mai probabil, sa mentina dobanda de referinta la nivelul record de 1% - estimeaza analistii, care asteapta in special declaratiile sefului acestei institutii, Jean-Claude Trichet referitoare la depasirea problemelor cu care se confrunta zona euro.

De altfel, Banca Centrala Europeana va incerca, in timpul reuniunii pe probleme de politica monetara, sa calmeze pietele financiare, insa aceasta sarcina este foarte delicata tinand cont de evolutia evenimentelor din Grecia si de neincrederea in moneda unica europeana - comenteaza France Presse.

Misiunea presedintelui Bancii Centrale Europene se anunta dificila, tinand cont ca recentele evenimente au afectat credibilitatea institutiei. Decizia BCE de a accepta ca garantie de credit toate obligatiunile emise de guvernul grec, indiferent de ratingul lor, constituie o revenire asupra declaratiilor anterioare ale lui Trichet conform carora institutia pe care o conduce nu va face exceptii pentru nicio tara.

Deocamdata, ajutorul financiar acordat Atenei de tarile europene nu au reusit sa linisteasca pietele, care se tem de riscul extinderii situatiei din Grecia si la nivelul altor state din zona euro, insa responsabilii europeni asigura ca situatia din aceasta tara este un caz aparte si nu exista riscul unei contagiuni.