In ultimele zile, atat mediul privat cat si angajatii din sectorul de stat au asteptat cu sufletul la gura o confirmare oficiala din partea autoritatilor cu privire la masurile fiscale pe care guvernul le va lua pentru a respecta tinta de deficit impusa de FMI, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Daca ieri se contura un scenariu “de groaza” (cresterea ambelor taxe), astazi dl. Basescu a lamurit lucrurile: cele doua taxe raman la nivelul actual, insa bugetarii si asistatii social vor trebui sa stranga serios cureaua.

Practic, din mesajul presedintelui intelegem un singur lucru: autoritatile vor apuca taurul de coarne si vor reduce semnificativ numarul celor care fac parte din “Romania sociala”:

- reducerea fondului de salarii cu 25% inseamna ori reducerea salariilor cu acelasi procent, ori reducerea masiva a numarului de bugetari, ori ambele.

- o privire mai atenta asupra celor peste 6 milioane de asistati social va scoate in evidenta faptul ca multi dintre cei care stateau cu mana intinsa la stat, de fapt nu o duc in niciun caz atat de rau incat sa aiba nevoie de ajutor public;

- ajutorul de somaj va fi redus cu 15%, pensiile vor fi reduse tot cu 15%;

- salariul minim in sectorul bugetar va fi redus de la 705 lei la 600 lei (cat de corect este sa ai doua salarii minime pe economie, mai mic pentru privati, mai mare pentru bugetari?).

De asemenea, trebuie remarcat ca este pentru prima data cand cel care conduce “de facto” guvernul promite luarea unor masuri concrete in sensul reducerii cheltuielilor bugetare, masuri care nu vizeaza sectorul privat.

De fapt, acesta este si marea surpriza a serii: intregul set de masuri anuntat astazi are efect doar asupra sectorul de stat, privatii fiind scutiti de cresterea taxelor.

Personal, am fost foarte surprins de duritatea masurilor promise de presedinte. Atat de surprins, incat incep sa ma indoiesc ca ele vor putea fi puse in practica. De ce? Pentru ca presiunea sindicatelor va fi imensa.

Incepand de maine ne putem astepta la ample miscari de protest, fiind doar o chestiune de timp pana cand sectorul public va intra in greva generala.

Urmatoarele luni vor fi cel putin interesante.

PS: nu era normal ca Emil Boc sa anunte masurile respective?