Alexander Milcev, tax partener Ernst & Young, este de parere ca renuntarea la cresterea taxelor este o masura pozitiva, menita sa inspire mai multa incredere in mediul de afaceri si in populatie. El a mai spus ca "guvernantii s-au ridicat la inaltimea asteptarilor" pentru ca nu au adoptat masuri facile, respectiv majorarea taxelor.

Reporter: Cum vedeti masurile anuntate de presedinte, si anume faptul ca nu se mai intentioneaza modificarea de taxe si impozite?

Alexander Milcev: Necresterea taxelor este o masura pozitive si este menita sa inspire mai multa incredere in mediul de afaceri si in populatie, pentru ca nu ne vom confrunta cu un val de scumpiri, la care ar fi dus cresterea TVA. In ceea ce il priveste pe omul de afaceri, acesta va avea mai multa siguranta pentru ziua de maine, pentru ca planurile de afaceri intocmite pe o cota de impozitare de 16% nu vor trebui revizuite. Acest element de siguranta care ar fost adus mi se pare binevenit.

Rep: Care va fi impactul acestor masuri asupra bugetului?

Alexander Milcev: Cresterea taxelor si impozitelor trebuiau sa aduca mai multi bani la buget. Acest lucru nu se va intampla si asa cum a anuntat si domnul Presedinte vor trebui gasite surse alternative de finannatre a deficitului bugetar, si anume, cum s-a anuntat reduceri de venituri si alte cheltuieli bugetare. Evident ca avand in vedere nevoile de finantare tot va fi cineva afectat, insa dupa parerea mea este bine ca se protejaza economia in general, si anume partea de consum si partea reprezentata de investitori, prin aceasta necrestere a fiscalitatii. Este foarte important ca consumul sa nu fie afectat acum pentru ca el este motorul iesirii din criza. Nu suntem inca iesiti din criza si este foarte important sa nu inabusim aceasta recuperare

Rep: Nu este prea tarziu mijlocul anului 2010 pentru adoptarea unor astfel de masuri, in conditiile in care Romania este in criza de la sfarsitul lui 2008?

Alexander Milcev: S-au propus tot felul de masuri fiscale de la inceputul anului, ba anularea impozitului forfetar, ba introducerea unui impozit fix pentru anumite industrii, insa s-a renuntat la aceste masuri, dar tot trebuiau adusi bani la buget. A fost un moment de respiro acordat de FMI si fondurile care au venit pe aceasta cale, insa in luna aprilie au revenit discutiile pentru cresterea TVA si a impozitului pe profit. Ma bucur ca s-a renuntat la aceasta idee. Niciodata nu e prea tarziu sa nu se ia o idee proasta. Din acest punct de vedere putem spune ca guvernantii s-au ridicat la inaltimea asteptarilor si nu au adoptat masuri usor de luat, pentru ca e foarte usor sa cresti o taxa sau un impozit. Au mers spre calea rezistentei sporite si anume acel sector bugetar care este mult mai dificil de administrat din punctul de vedere al reducerii de cheltuieli, asa cum a cerut si FMI.

Rep:Care va fi impactul asupra mediului de afaceri?

Alexander Milcev: Mediul de afaceri urma sa fie afectat negativ daca se luau aceste masuri, respectiv cresterea impozitelor. Acum mediul de afaceri o sa ramana pe asteptarile obisnute, cum si-au facut planurile pe 2010. Businessul ramane neafectat. Masura destul de contraproductiva in situatia economica in care ne aflam nu a fost pana la urma luata. Putem spune ca acesta e un lucru pozitiv.