Niciunul dintre bancherii contactati de HotNews pentru a estima impactul asupra businessului bancar a deciziilor anuntate de presedinte nu a parut ingrijorat. „Deocamdata nu am facut evaluari sau simulari sa vedem ce se va intampla, dar expunerea pe clientii persoane fizice din sectorul bugetar este limitata”, au spus majoritatea dintre ei. Totul depinde insa de cum va reactiona economia reala la deciziile anuntate, au mai precizat oficialii bancilor comerciale locale. ”Masurile anuntate sunt politice iar Banca Transilvania nu poate comenta oficial declaratii politice. Impactul asupra businessului nostru urmeaza sa fie evaluat in functie de reactia pietei”, a spus pentru HotNews.ro Robert Rekkers, CEO al Bancii Transilvania

  • BNR: Efectele se vor simti diferentiat, de la banca la banca, dar vor fi minime

Oficialii BNR spun ca impactul e diferentiat, de la banca la banca. "Exista institutii care au incercat sa exploateze aceasta nisa a sectorului bugetar si care ar putea avea o expunere mai mare. Dar ponderea creditelor acordate clientelei persoane fizice din zona bugetara nu vulnerabilizeaza nicio banca, asta e evident. Probabil ca anumite institutii vor inregistra o rata a defaulturilor mai mare, fara ca asta sa puna in pericol sistemul. Restantele ar putea creste mai ales la creditele acordate unor familii in care amandoi lucreaza la stat. Iar ca tip de credite, cel mai putin vor creste restantele la imprumuturile pentru locuinta. Romanii isi achita mai intai rata la casa si din ce le ramane isi iau mancare", au spus pentru HotNews oficiali ai Bancii Centrale.

  • Bancheri: Creditarea va incetini, restantele vor urca

Reactiile din top managementul bancilor romanesti confirma spusele bancherilor centrali. "Asemenea masuri nu sprijina sectorul bancar, mai ales acele banci care au o expunere mai mare in relatia cu clientii bugetari. Creditarea va incetini si mai mult in aceste zone si probabil rata de neplata a restantelor va urca. Aceasta va fi primul efect. Deocamdata in cifre nu putem cuantifica, dar ne asteptam la efecte negative. Cat si cu ce intensitate vor fi acestea, ramane sa vedem", a mai spus pentru HotNews CEO-ul unei banci comerciale.