Tarile din zona Euro au pornit la contra-atac. Ele vor sa-si apere cu orice pret moneda, in fata atacurilor speculantilor de la bursele internationale. In sedinta-maraton din noaptea de 7-8 mai de la Bruxelles, sefii de state si guverne europene au facut front comun.

S-a cazut de acord asupra unui sistem de interventie urgenta pentru statele din spatiul Euro aflate in dificultati financiare. "Speculatia persista, in ciuda creditului de miliarde pe care tocmai am decis sa-l acordam Greciei, puternic indatorate", a spus cancelarul Angela Merkel.

Colacul de salvare nemtesc

In cursul zilei de vineri, prin Parlamentul german s-a trecut rapid legea privitoare la sprijinul german acordat Greciei, de 22,4 miliarde de euro, defalcat pe trei ani. Legea a fost promulgata in aceeasi zi, de presedintele Horst Kohler. Cu izbanda in geanta, Merkel a zburat de urgenta, la summitul nocturn de la Bruxelles. Sambata dimineata, Curtea Constitutionala din Karlsruhe a respins o plangere de neconstitutionalitate, dand unda verde ajutorului german.

Politicianul crestin-democrat Norbert Barthle a spus in sedinta parlamentara de ieri: "Ii aruncam Greciei un colac de salvare. Insa ea singura trebuie sa inoate spre malul corect. Daca alege calea gresita, atunci va ajunge in largul marii - sau in Turcia". Barthle a mai spus ca nu exista alternativa mai buna la actualul pachet de salvare financiara si ca se incearca „mentinerea unui risc minim pentru platitorul german de impozite“.

Social-democratii germani si Verzii au votat si ei, scrasnind din dinti, proiectul de lege pentru creditul financiar acordat Greciei. Sefa factiunii Verzilor, Renate Kunast, a precizat ca votul lor se distanteaza clar de pozitia galben-neagra din Parlamentul german, reprezentand doar "o clara pozitionare pentru Europa".

Tonul Stangii a aprins insa spiritele. Vicepresedinta factiunii Die Linke, Gesine Lotzsch, a afirmat vineri, in Bundestag: "Iarasi trebuie sa plateasca oamenii criza. Noi, Stanga, ne opunem intereselor vanatorilor de rente si speculantilor, care sunt talibani in costum cu dungulite".

Mecanismul de protectie UE

"Participantii la summit-ul exceptional au cazut de acord ca Euro e amenintat printr-un atac serios al speculantilor", scrie publicatia germana Sueddeutsche.de. Pentru a-si salva moneda comunitara, tarile din zona Euro au convenit asupra unui mecanism de control mai sever al deficitelor bugetare si indatorarii de stat. Totodata, s-a ajuns la consensul de sustinere financiara a Greciei, printr-un pachet urias de credite pentru urmatorii trei ani.

Suma totala se ridica la 110 miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde sunt puse la dispozitie de Fondul Monetar International si 80 de miliarde de catre tarile zonei Euro. In compensatie, Grecia se obliga la un program de economii drastice. Aprobarea acestuia in Parlamentul elen a dus, zilele trecute, la masive demonstratii de strada in Atena, soldate cu incendii, distrugeri si victime omenesti.

In ciuda injectiei de capital, pietele financiare nu s-au linistit, telefoanele au zbarnait ieri intre ministrii de finante ai tarilor din G7, ca si intre banci si Banca Centrala Europeana (BCE). Seful BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat: „Uniunea monetara este confruntata cu o problema sistemica“. Pe pietele financiare creste teama ca si alte tari europene, ca Spania si Portugalia, pot intra si mai adanc in vartejul datoriilor, din cauza dobanzilor in crestere practicate la obligatiunile de stat.

"Zona Euro trece prin cea mai grea criza de la crearea sa“ a spus presedintele Nicolas Sarkozy. „Europa e gata sa apere Euro“ si „Axa germano-franceza e intacta“ a mai adaugat el, raspunzand unor zvonuri privitoare la o presupusa disensiune cu Angela Merkel.

Premierul Luxemburgului si presedinte al organismului financiar Eurogruppe, Jean-Claude Juncker, a descris dramatic situatia monedei europene. „Intreaga zona Euro e amenintata, pana duminica seara trebuie sa actionam“, a zis el.

Mecanismul de actiune este stipulat in contractul UE pentru situatii de criza deosebita, articolul 122. Acesta prevede suport financiar reciproc, cand o tara intampina dificultati asupra carora n-are control. Astfel, UE pare sa admita existenta unui factor extern, care ar fi condus la deriva financiara a Greciei, cu grave consecinte asupra stabilitatii monedei europene.