Bulgaria si Romania sunt tarile cu economiile cel mai putin competitive din Uniunea Europeana, potrivit unui studiu publicat de Forumul Economic Mondial. La polul opus se afla Suedia, care ramane si anul acesta cea mai competitiva economie europeana, urmata de Finlanda si Danemarca, informeaza Bloomberg.

Cele trei state nordice s-au clasat deasupra Olandei, Luxemburgului si a Germaniei, intr-o analiza fundamentata pe indicatori precum cresterea economica si a productivitatii, cheltuielile rezervate cercetarii si dezvoltarii si pe somaj.

De cealalta parte a baricadei se afla cele mai noi state ale Uniunii Europene. Bulgaria este ultima tara din lista, in ceea ce priveste competitivitatea economica, urmata de Romania si Italia. In top 5 economii cel mai putin competitive se afla si Polonia - locul patru - si Grecia, care ocupa locul cinci.

"In timp ce anumite progrese au fost facute, mai raman multe de realizat pentru a valorifica pe deplin potentialul economic al Europei", a declarat Klaus Schwab, presedintele si fondatorul Forumului Economic Mondial. "Accelerarea procesului de reforma" in Uniunea Europeana "va fi determinanta pentru a asigura faptul ca regiunea se intoarce la crestere economica", a precizat acesta.

Economiile Europei se lupta sa iasa din cea mai mare recesiunea de la al doilea Razboi Mondial si pana in prezent, noteaza Bloomberg. Statele nordice sunt primele in Europa in zona inovatiei si au "un grad ridicat de colaborare intre universitati si sectorul privat, in domeniul cercetarii", se arata in raport.