Ministrul britanic al Finantelor, Alistair Darling, a afirmat ca trebuie facut totul pentru a asigura stabilitatea pietelor financiare, dar tara sa nu va oferi sprijin pentru moneda unica europeana, relateaza AFP.

El a facut aceste precizari intr-un discurs sustinut la Bruxelles, unde ministrii europeni de Finante discuta posibilitatea crearii unui nou mecanism de stabilizare, menit sa asigure pietele ca euro este o moneda stabila si sa previna repetarea crizei prin care trece Grecia.

"Este necesar sa aratam din nou acum ca actionand impreuna putem stabiliza aceasta situatie, nu dorim sa punem in pericol relansarea care isi face incet simtita prezenta. Si ne vom juca fiecare rolul in aceste actiuni", a spus el.

"Dar in ceea ce priveste sustinerea euro, evident ca acest lucru tine de tarile membre ale Zonei Euro", a subliniat oficialul britanic.

Anterior, o sursa diplomatica afirmase, sub protectia anonimatului, ca Marea Britanie refuza sa contribuie la fondul pentru apararea monedei unice.

"Nu vom participa la un fond de salvare european", a afirmat diplomatul britanic.

Sefii de stat si de guvern reuniti la Bruxelles au decis vineri seara infiintarea unui "mecanism de stabilizare" menit sa ajute tarile din Zona Euro aflate in dificultate. Detaliile privind modul in care va functiona acest fond urmeaza sa fie stabilite intr-o reuniunea de urgenta a minsitrilor de Finante, convocati duminica la Bruxelles.

La initiativa Frantei, liderii Zonei Euro anuntasera infiintarea "unui mecanism comunitar de interventie" pentru sustinerea tarilor care se pot confrunta cu dificultati financiare, menit sa mentina stabilitatea financiara a Europei.

Potrivit unor surse guvernamentale, fondul ar urma sa aiba o valoare de circa 60-70 de miliarde de euro.

Refuzul Londrei de a participa ar putea constrange Zona Euro sa se rezume la un mecanism de imprumuturi garantate doar pentru tarile care utilizeaza moneda unica europeana.