Acordul european fara precedent pentru apararea euro, la care s-a ajuns in aceasta dimineata, "va asigura ca orice tentativa de a slabi stabilitatea euro va esua". Declaratia vine din partea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa ce ministrii europeni de Finante, reuniti de urgenta la Bruxelles, au decis dupa 11 ore de negocieri sa infiinteze un fond de stabilizare pentru zona euro, in valoare de 500 de miliarde de euro.

"Am spus ca vom face tot ce este necesar ca sa aparam stabilitatea euro. Este ceea ce am facut astazi", a declarat Barroso in fata unui forum de economisti de la Bruxelles, unde a vorbit despre o "decizie istorica", transmite cotidianul francez Le Figaro.

Planul de sprijin al zonei euro ar putea ajunge pana la 750 de miliarde de euro cu participarea FMI - a anuntat presedintia spaniola a Uniunii Europene. "Acordul arata angajamentul intregii Uniuni Europene de a se afla in spatele statelor membre, pentru ca sunt serios amenintate de dificultati severe, provocate de circumstante exceptionale care depasesc controlul lor", a explicat presedintele Comisiei Europene.

In rastimpul celor 48 de ore dintre summitul liderilor europeni de vineri si reuniunea de urgenta a ministrilor de Finante de duminica, Uniunea Europeana "a ajuns la un acord care ne permite sa reactionam intr-un mod coordonat, rapid si eficient in orice tara din Zona Euro", a continuat Barroso.