Romania a indeplinit "in linii mari" conditiile asumate in acordul de imprumut de la Uniunea Europeana (UE), daca sunt luate in calcul si masurile suplimentare anuntate de autoritatile romane pentru reducerea cheltuielilor. Anuntul a fost facut de Comisia Europeana, care a precizat intr-un comunicat ca vor transmite la Bruxelles o evaluare pozitiva, transmite Mediafax.

"Luand in calcul masurile aditionale de reducere a cheltuielilor anuntate de autoritatile romane, conditiile asumate prin imprumutul de la UE au fost in linii mari indeplinite", a concluzionat misiunea CE, condusa de seful Directoratului General pentru Afaceri Economice si Monetare, Matthias Mors. Reprezentantii executivului european s-au aflat la Bucuresti pentru evaluarea acordului de finantare impreuna cu experti ai Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM).

In luna iunie va fi semnat un nou memorandum de intelegere care va include si noile masuri convenite cu statul roman, cu conditia unei decizii favorabile a Comisiei si dupa consultarea statelor membre. Misiunea comuna de evaluare s-a inteles cu autoritatile romane pentru reducerea deficitului bugetar pentru acest an la 6,8% din Produsul Intern Brut.

Adoptarea de catre Parlament a reformei legii pensiilor si a celei de-a doua etape a reformei salarizarii din sectorul public reprezinta o prioritate clara in acest moment, noteaza Comisia Europeana.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Autoritatile romane au atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.