Guvernul asteapta sedinta de vineri a Consiliului Economic si Social (CES) fara prea mari emotii, deoarece se bazeaza pe sprijinul patronatelor in ceea ce priveste obtinerea unui aviz pozitiv la scrisoarea de intentie privind masurile de austeritate, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate negocierilor. Patronatele, la randul lor, sunt dispuse sa faca front comun cu Executivul, dar nu vor acorda "un cec in alb", in sensul ca vor incerca sa impuna unele garantii si masuri suplimentare anticriza, au mai spus sursele citate.

In cazul in care se vor alia, Guvernul si patronatele vor constitui majoritate si in acest fel scrisoarea de intentie va reusi sa treaca usor de CES. Astfel, sindicatele nu vor putea avea nicio putere in acordarea unui aviz negativ. Potrivit surselor, patronatele sunt de acord cu masurile de austeritate la care se angajeaza Guvernul mai ales ca acestea nu influenteaza mediul de afaceri. Insa, acestea vor ca in plus sa fie impuse masuri concrete de combatere a evaziunii fiscale si a contrabandei. De asemenea, mai cer urgentarea unor masuri care sa stimuleze mediul de afaceri. In prezent, patronatele pun la punct un plan de propuneri privind unele masuri anticriza pe care il vor prezenta in sedinta CES.

Confederatiile sindicale au cerut printr-o adresa Consiliului Economic si Social sa amane sedinta de plen de vineri, cand ar urma sa fie discutat Memorandumul cu FMI, a declarat Bogdan Hossu, presedinte CNS Cartel Alfa.

Sindicalistii au cerut aceasta amanare deoarece sustin ca nici pana in acest moment Guvernul nu a pus la dispozitia sindicalistilor datele economico-financiare care au stat la baza elaborarii Scrisorii de intentie cu FMI.

"Daca nu vom primi in timp real cele solicitate, atunci nici luni nu se va tine sedinta CES", a afirmat Hossu, citat de Agerpres.

Presedintele Traian Basescu declara marti ca "a decis impreuna cu premierul si sustin punctul lui de vedere ca scrisoarea catre FMI sa nu fie adoptata de Guvern decat daca are avizul CES - Consiliul Economic si Social, unde se intalnesc guvern, patronate si sindicate".

Si purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a declarat, miercuri, ca nu se vor face declaratii de presa legate de masurile de austeritate sustinute de Guvern, pana dupa sedinta Consiliului Economic si Social (CES).