Reducerea cheltuielilor cu personalul, in paralel cu cresterea eficientei serviciilor prestate de institutiile statului, sunt o masura cu impact direct si imediat in restabilirea echilibrului intre veniturile si cheltuielile bugetare, arata reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (CIS) intr-un comunicat remis HotNews.ro. Totodata, acestia apreciaza ca sunt sanase minime ca majorarea taxelor in acest an sa aduca venituri suplimentare la bugetul statului.

Investitorii straini sunt de parere ca rezultate mai bune ar putea fi inregistrate prin aplicarea unor masuri pentru stimularea contribuabililor care au un grad ridicat de conformare fiscala, pe de o parte, si inasprirea sanctiunilor pentru neplata si evaziune, pe de alta parte.

De asemenea, acestia cred ca rezultate imediate pot fi obtinute prin alocarea cu prioritate a resurselor financiare, din disponibilul existent, catre anumite categorii de cheltuieli, in primul rand catre investitii si in special in infrastructura. Investitorii arata ca astfel se creaza locuri de munca, se stimuleaza alte sectoare din economie, acesta reprezentand si un semnal pentru mediul de afaceri ca economia poate sa revina pe crestere.

"CIS considera ca este esential ca autoritatile si partidele politice sa fie constiente de gravitatea situatiei si sa implementeze cat mai repede un plan coerent si credibil. Masurile avute in vedere, chiar daca vor avea si un impact social, trebuie luate fara intarziere. Lipsa unor masuri ferme sau amanarea unor decizii vor continua sa induca o stare de incertitudine mediului de afaceri si vor intarzia sansa Romaniei de a depasi efectele crizei”, a concluzionat Shachar Shaine, presedintele Consiliului Investitorilor Straini.