Casele de schimb valutar din Marea Britanie au oprit de la vanzare bancnotele de 500 de euro dupa ce politia a descoperit ca acestea erau folosite aproape exclusiv in randurile criminalitatii, relateaza Reuters.

Agentia britanica pentru crima organizata grava (SOCA) a anuntat ca 90% dintre aceste bancnote au fost intrebuintate de bande criminale, dealeri de droguri, dar si in spalare de bani.

"SOCA a concluzionat ca nu se justifica folosirea bancnotei de 500 de euro in Marea Britanie in volumele furnizate in prezent, si ca accesul facil la acestea permite existenta criminalitatii, oferindu-le infractorilor posibilitatea sa opereze eficient volume mari de bani lichizi," a explicat SOCA.

Acest lucru nu inseamna ca bancnota este interzisa in Marea Britanie. Turistii o vor putea vinde, insa nu o vor putea cumpara de la casele de schimb.

Potrivit SOCA, bancnota de 500 de euro, echivalentul a aproximativ 425 de lire sterline sau 630 de dolari, a fost folosita in toate etapele in spalarea de bani, precum si in criminalitatea de nivel scazut si evaziunea fiscala.

Aceasta valoare este atractiva pentru infractorii din Marea Britanie pentru ca ocupa o zecime din spatiul pe care l-ar ocupa alternativa in lire sterline, ceea ce face contrabanda mai simpla.

"Accesul la bancnotele de 500 de euro va fi mult mai dificil si cine va incerca sa le obtina in cantitati mari va atrage atentia," a spus SOCA.