Comisia de supraveghere a burselor si procuratura din SUA au demarat cercetari asupra Deutsche Bank, relateaza agentiile de presa. Conform informatiilor aparute in mass-media germana, Deutsche Bank ar fi furnizat informatii false agentiilor de rating, pentru ca activele sale ipotecare sa primesca o evaluare mai buna. Alaturi de banca germana, sub lupa Securities and Exchange Comission (SEC) ar mai fi intrat inca sapte institute financiare: Crédit Agricole, Crédit Suisse, UBS, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley si Merrill Lynch, care apartine Bank of America.

Conform informatiilor New York Times, citate de postul public de televiziune german, „Procuratura din New-York suspecteaza aceste banci ca ar fi indus in eroare agentiile de rating, ceea ce a dus la o supraevaluare a certificatelor lor ipotecare“. In obtinerea acestor supraevaluari, bancile „ar fi stimulat chiar angajati ai agentiilor de rating“, mai spune ARD.

Agentiile de rating citate sunt Standard & Poor's, Fitch si Moody's. Din informatiile aparute in Wall Street Journal si citate in presa germana, „biroul procurorului general al New York-ului Andrew Cuomo si SEC lucreaza mana in mana“. Pana acum insa, ar fi vorba doar de „cercetari preliminare“.

Istoria Deutsche Bank se identifica cu aceea a Germaniei moderne. Fondata in 1870, banca privata a prins proportii in secolul al XX-lea, prin multiple achizitii si fuziuni. In prezent, dupa numarul de angajati si cifrele de bilant date publicitatii, Deutsche Bank este cel mai mare institut financiar al Germaniei. Sediul central se afla la Frankfurt am Main, unde cele doua „turnuri gemene“ ale Deutsche Bank strapung cerul, ca mai deunazi Turnurile Gemene americane. Banca actioneaza global, filialele sale cele mai importante sunt in Londra, New-York, Singapore si Sydney.

Banca este considerata cel mai mare operator de devize, detinand 21% din acest segment de piata financiar. In sfera societatilor de investitii de capital, impreuna cu societatea-fiica DWS Investments, Deutsche Bank detine peste 20% din piata germana de profil. In sectorul clienti privati, procentul sau pe piata germana a fost evaluat in 2007 la 6%. In anul 2009, profitul Deutsche Bank a fost de 5 miliarde de euro, dupa ce in 2008 grupul bancar anuntase o pierdere bruta de de 4,8 miliarde de euro (pierdere neta de 3,9 mld. euro).

Acest profit, realizat in plina criza financiara si economica, nu pare a fi strain de plasarea, prin Deutsche Bank, a obligatiunilor emise de statul german la inceputul anului trecut. In urma acestei neobisnuite performante, presedintele Deutsche Bank, Josef Ackermann, a fost remunerat anul trecut cu 9,55 milioane de euro. Dintre acestia, 1,3 milioane de euro au fost salariul sau fix, iar peste 8 milioane de euro, bonusuri achitabile in timp de 4 ani „in functie de rentabilitatea pe termen lung a grupului financiar” -dupa cum se arata in raportul financiar al grupului, publicat in februarie 2010.

Numele lui Ackermann este legat si de un scandal legat de sarbatorirea zilei sale de nastere, sub paravanul unor discutii neoficiale cu mediul de afaceri, de catre cancelarul Angela Merkel. Celebrarea, din aprilie 2008, a celor 60 de ani impliniti de unul dintre cei mai bine platiti CEO-s din lume, a fost achitata cu bani de la bugetul de stat german. Pe langa „risipirea banului public”, opozitia politica din Germania i-a reprosat Angelei Merkel „nejustificata apropiere a cancelarului, de bancherul de varf”.