Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, neaga ca moneda euro ar fi atacata speculativ, in pofida scaderii puternice inregistrate recent, relateaza Reuters.

"Ceea ce ne trebuie este un salt cuantic in supravegherea reciproca a politicilor economice in Europa. Avem nevoie de mecanisme imbunatatite pentru a preveni si a pedepsi abaterile", a spus Trichet.

Trichet a adaugat ca pietele financiare sunt in cea mai dificila situatie de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial sau chiar de la Primul Razboi Mondial, insa a negat concret ca guvernele statelor membre ar fi fortat BCE sa se alature initiativei de 750 miliarde euro pentru a impiedica extinderea crizei din Grecia si la alte tari din blocul comunitar.

"Nu se pune problema unui atac asupra euro. Are legatura cu sectorul public, si deci cu stabilitatea financiara din zona euro. E clar ca principala raspundere a europenilor este sa ia masuri adecvate pentru a combate actualele tensiuni din Europa", a aratat seful BCE.

Pietele se afla in cea mai dificila perioada de dupa al doilea razboi mondial, a explicat seful bancii centrale Europene, Jean-Claude Trichet, intr-un interviu acordat saptamanalului Der Spiegel si citat de AFP. “Am trait si traim vremuri cu adevarat dramatice”, a mai aratat Trichet, care aseamana momentul actual cu cel de dinaintea caderii Lehmann Brothers, in septembrie 2008.

Si economistul sef al Bancii Centrale Europene, Juergen Stark declara pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung: “Am cumparat niste timp, nimic mai mult.Pachetul de asistenta financiara in valoare de o mie de miliarde de dolari pentru stabilizarea pietelor financiare internationale si prevenirea colapsului monedei euro este doar pentru a castiga timp”.

„Cand pietele o iau razna, nimeni nu poate prognoza consecintele…Politicienii trebuie sa actioneze cat de repede este posibil pentru a preveni orice posibile evolutii adverse”, a adaugat oficialul BCE. El a mai spus ca moneda unica este intr-o situatie critica (Er ist aber in einer kritischen Situation) si a vorbit despre o eventuala prabusire a euro, care ar atrage dezintegrarea proiectului Europei Unite

Stark a pledat pentru sanctionarea tarilor din zona euro care depasesc limita de trei la suta de deficit din PIB. Economistul sef al BCE a afirmat ca nu au existat presiuni politice asupra BCE cand liderii zonei euro au decis infiintarea pachetului de asistenta financiara, iar „independenta noastra nu a fost afectata”.