Europenii si americanii vad ca plauzibila situatia in care guvernele din tarile lor ar intra in incapacitate de plata in urmatorii zece ani, potrivit unui sondaj Financial Times/Harris. Cei mai pesimisti sunt francezii - 53% dintre acestia se asteapta ca tara lor sa nu isi poata achita obligatiile financiare, in timp ce 46% dintre americani considera "probabil" acest risc in SUA.

Rezultatul sondajului arata ca temerile legate de sectorul public financiar, initial indreptate asupra Greciei, au provocat nelinisti in intreaga lume.

Nervozitatea francezilor este justificata de faptul ca deficitul bugetar se asteapta sa ajunga la 8% din PIB in acest an. In SUA, deficitul ar putea urca la 11%.

Doar o treime dintre britanici sunt ingrijorati de posibilitatea incapacitatii de plata, desi deficitul bugetar va fi de aproximativ 12%. Totodata, numai 35% dintre spanioli se asteapta la aceasta situatie, chiar daca prognoza de deficit este de aproape 20% din PIB. Germanii, la 28%, sunt cei mai optimisti.

Peste 60% dintre europeni si 44% dintre americani sustin o taxa speciala internationala pentru banci.

Sondajul a fost realizat in perioada 27 aprilie - 4 mai, pe 6.318 adulti din Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania si SUA.