Presedintele Eurogroup, Jean Claude Juncker considera ca decizia Spaniei si Portugaliei de a reduce deficitul bugetar este una "curajoasa". El s-a declarat foarte multumit de astfel de masuri si a apreciat ca acestea indica "o traiectorie ajustata". Liderul european a facut aceste declaratii la finalul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles - transmite Bloomberg.

Masurile de austeritate luate de autoritatile spaniole si portugheze pentru reducerea deficitelor publice au fost salutate si de comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Ollie Rehn.

Situatia din Portugalia

Guvernul Portugaliei a anuntat reduceri suplimentare de cheltuieli, pentru a-si reduce deficitul bugetar la 4,6% din Produsul Intern Brut in 2011, de la 5,1% cat se estima initial, potrivit AFP. Totodata, autoritatile de la Lisabona au crescut taxa pe valoare adaugata (TVA) cu un punct procentual, la 21%.

Printre alte masuri - caracterizate de presa portugheza drept "un soc fiscal" (AFP) se numara scaderea salariilor pentru angajatii din sectorul public cu salari mari si inghetarea unor mari lucrari de infrastructura.

Portugalia face eforturi pentru a-si stabiliza finantele publice, in conditiile in care datoriile uriase si deficitul bugetar au erodat increderea in aceasta tara, ceea ce a condus la cresterea costurilor de finantare de pe pietele internationale.

Situatia din Spania

Si autoritatile de la Madrid au anuntat ca salariile angajatilor din sectorul public vor fi reduse cu 5%, de la 1 iunie, iar in anul 2011 vor fi inghetate. Aceste masuri fac parte din planul de reducere a deficitului bugetar. Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a declarat in fata Parlamentului ca reducerea salariilor face parte din pachetul de masuri ce include suspendarea cresterii automate a pensiilor si scaderea investitiilor guvernamentale.

De asemenea, oficialul spaniol a anunţat ca nu se va mai plati ajutorul de 2.500 de euro acordat la nasterea unui copil. Prin adoptarea acestor masuri, guvernul spaniol va economisi 15 miliarde de euro, in doi ani.