„Ne confruntam cu principii prezente in toate domeniile. Este vorba, in primul rand, despre principiul incertitudinii. Nimeni nu poate ghici exact care vor fi evolutiile. Al doilea principiu este asimetria de informatie. BNR are informatii mai concrete decat bancile. Exista, de asemenea, asimetria de putere a jucatorilor de pe piata. Toate acestea complica intreaga conduita a politicii monetare”, a explicat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, la un seminar de specialitate pe tema lichiditatii, organizat de Banca Centrala

Plastic explicat de Lazea, „lichiditatea este ca un fluviu alimentat de paraiase care uneori pot seca iar alteori se pot involbura. BNR are rolul de a apara fluviul cel mare, care colecteaza toti afluentii. Problema se complica prin faptul ca nu doar BNR creeaza lichiditate in sistem”, explica economistul sef al Bancii Centrale.

La randul lui, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, spune ca in prezent lichiditatea din sistemul bancar e departe de a fi optimizata. „Am vazut fluctuatii extrem de mari in lichiditatile sistemului bancar si pot concluziona ca lichiditatea e departe de nivelul de a fi optimizata. Investigam de foarte mult timp problema lichiditatii asa cum se intampla si in SUA in ultima vreme, dealtfel. Revenirea crizei a pus lumina pe interfata dintre sectoarele economiei reale si pe tangenta intre economia ortodoxa si elemente inca neincorporate pe deplin, cum este canalul creditului. In vremuri de boom este usor sa obtii lichiditati, iar in perioada de criza presiunea pe bilanturi si pe vanzari creste”, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Banca Nationala a Romaniei organizeaza, marti, cea de-a treia editie a Colocviilor de politica monetara, cu tema „Provocari actuale la adresa politicii monetare”. Printre subiectele abordate se numara lichiditatea din sistemul bancar, rigiditatile reale si nominale in economia Romaniei, persistenta inflatiei. La Colocviile de politica monetara participa viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, directori de directii din BNR, presedinti si economisti sefi ai unor banci comerciale.