Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au ajuns marti la acord de principiu asupra unei directive care va intari controlul fondurilor speculative, asa-numitele hedge funds, in ciuda obiectiilor Marii Britanii, anunta Reuters. „Am ajuns la un acord de principiu asupra acestui subiect. Presedintia spaniola are mandatul de a demara negocierile cu Parlamentul European”, a declarat ministrul spaniol de Finante, Elena Salgado.

Decizia de marti defineste punctul comun de vedere al statelor membre cu privire la reglementarea activitatii fondurilor speculative, care acum trebuie sa ajung la un compromis final cu Parlamentul European. Noua directiva va reglementa activitatea asa numitelor fonduri „alternative”: faimoasele fonduri speculative (hedge funds), dar si a fondurilor de investitii. Masurile vor obliga toti managerii de fonduri alternative de a se inregistra si a respecta normele de raportare.

Masurile vizeaza limitarea riscurilor asumate si a recompenselor. Gestionand sume considerabile la nivel mondial si dand dovada de putina transparenta, fondurile speculative sunt acuzate ca incurajeaza asumarea de riscuri excesive doar pentru a obtine cele mai mari profituri posibile. In prezent, pentru a putea investi, aceste fonduri trebuie sa ceara in fiecare tara o autorizatie de la Autoritatea nationala de reglementare. In schimbul unei mai mari transparente si a respectarii anumitor reguli, noile reglementari acorda fondurilor instalate in Europa un „pasaport” care le va permite sa actioneze in toate statele membre UE.

In urma crizei financiare mondiale, liderii mondiali au promis ca vor crea un sistem financiar mai stabil. Intentia Uniunii Europene de a reglementa activitatea fondurilor speculative s-a lovit insa opozitia Marii Britanii, care vrea sa protejeze City-ul londonez, unde isi afla sediul aproximativ 80% din fondurile speculative europene