Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: In 1990 aveam 800.000 de bugetari iar Statul functiona. Acum avem 1,4 milioane si ne intrebam unde e problema

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca unele persoane sugereaza ca Romania ar trebui sa aiba deficite mari pentru a iesi din recesiune, dar propunerile lor ar putea duce la intrarea statului in criza, la agravarea situatiei si la riscul sa nu mai existe fluxuri pentru finantarea deficitelor.

In privinta salariatilor din domeniul public, mesajul BNR este cat se poate de clar: "In 1990 Statul functiona cu mai putin de un milion de bugetari. Erau circa 800.000 cu tot cu cei din Comitetul Central. Dupa 20 de ani avem 1,4 milioane si ne intrebam unde este problema", a mai spus Isarescu.

Singura solutie pentru a se face plati bugetare intr-o limita rezonabila este sa facem corectiile intr-o maniera transparenta si sa creem locuri de munca. Numai locurile de munca platesc taxele si contributiile. Daca impozitam bugetarii si pensionarii nu facem decat sa redistribuim aceste venituri.

Autoritatile s-au angajat in negocierile cu FMI sa reduca cheltuielile publice, pentru a se incadra intr-un deficit de 6,8%, astfel incat salariile din sectorul bugetar ar urma sa scada cu 25%, iar pensiile cu 15%.

Calin Popescu Tariceanu propune ca BNR sa plateasca impozit pe profit

Calin Popescu-Tariceanu, a prezentat un set de 22 de masuri care ar trebui luate pentru relansarea economica, printre acestea numarandu-se o propunere de impozitare a profitului obtinut de Banca Nationala a Romaniei, precum si una de desfiintare a institutiilor publice care au sub 100 de salariati.

Pana in prezent Banca Centrala a fost pe pierdere si doar anul trecut a inregistrat profit. In plus, nu este exclus ca in anii urmatori sa revina pe pierdere. Potrivit legii, profitul BNR este deja impozitat in prezent cu 80%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a realizat anul trecut un profit brut de 4,6 miliarde lei (aproximativ 1,1 miliarde euro), mult mai mare decat castigurile insumate ale tuturor bancilor care au incheiat pe plus in 2009, insa profitul net s-a limitat la 300 de milioane lei.

Nu este prima data cand politicienii apeleaza la banii Bancii Nationale. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda declara la inceputul lunii mai ca Guvernul ar putea accesa in ultima instanta fonduri din rezerva Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Ministrii Finantelor din UE s-au pus de acord cu privire la reglementarea fondurilor speculative

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au ajuns marti la un acord de principiu asupra unei directive care va intari controlul fondurilor speculative, in ciuda obiectiilor Marii Britanii.

Masurile vizeaza limitarea riscurilor asumate si a recompenselor. Gestionand sume considerabile la nivel mondial si dand dovada de putina transparenta, fondurile speculative sunt acuzate ca incurajeaza asumarea de riscuri excesive doar pentru a obtine cele mai mari profituri posibile. In prezent, pentru a putea investi, aceste fonduri trebuie sa ceara in fiecare tara o autorizatie de la Autoritatea nationala de reglementare. In schimbul unei mai mari transparente si a respectarii anumitor reguli, noile reglementari acorda fondurilor instalate in Europa un „pasaport" care le va permite sa actioneze in toate statele membre UE.

Pretul petrolului a reinceput sa creasca, dupa ce a atins cel mai redus nivel din ultimele sapte luni

Pretul petrolului a reinceput sa creasca pe pietele asiatice, dupa ce a atins cel mai redus nivel din ultimele sapte luni, preturile mici determinand investitorii sa intre la cumparare. Petrolul s-a ieftinit puternic dupa ce in data de 3 mai a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luni, de 87,15 dolari pe baril, pe fondul temerilor cu privire la criza datoriilor din zona euro, care a determinat deprecierea monedei unice europene.