Criza din Grecia nu este decat ''partea vizibila a icebergului'', avand in vedere ca multe tari cu economie dezvoltata se confrunta cu problema acumularii de datorii publice, a avertizat marti la Londra economistul Nouriel Roubini, noteaza AFP. Roubini este unul dintre expertii care au prezis criza creditului si care va sosi in curand si in Romania. ''Ceea ce se intampla in Grecia nu este decat varful icebergului privind problemele referitoare la datorie si deficite publice, in multe tari dezvoltate, nu numai din zona euro, ci si in Regatul Unit, SUA si Japonia'', a declarat Roubini intr-o conferinta organizata de London School of Economics.

Roubini, invitat de prestigioasa institutie de invatamant pentru a-si prezenta cartea ''Crisis Economics'', a estimat ca ''are loc o relansare economica, dar tarile n-au rezolvat problemele de fond, si ca viitoarea etapa a crizei ar putea fi una a datoriilor publice, care ar provoca o revenire la recesiune''.

Roubini a reafirmat totodata, cum a indicat deja in urma cu mai multe saptamani, ca ''exista posibilitatea destramarii zonei euro, deoarece Grecia si alte tari trebuie sa-si reduca datoria, dar si sa-si redreseze competitivitatea.

Or, cu exceptia cazului in care se recurge la retete politice foarte greu de pus in practica, aceste tari s-ar putea sa n-aiba alta optiune decat sa paraseasca uniunea monetara, a estimat Roubini.

''Una sau mai multe tari din zona euro ar putea esua in problema'' datoriei lor si ''altele, cele mai slabe din uniunea monetara, ar putea decide c-ar fi mai bine dac-ar parasi-o'', este de parere expertul.

Referitor la radacinile actualei crize, Nouriel Roubini, care preda la Universitatea din New York si care conduce, de asemenea, un cabinet de consultanta, a aparat din nou o reforma mai radicala in sectorul bancar, apreciind propunerile G-20 ca fiind ''insuficiente''.

''Avem nevoie de reforme mai radicale. Institutiile financiare nu sunt numai prea mari pentru a esua, ci si prea mari pentru a fi salvate, si ele trebuie facute mai mici'', a afirmat Roubini.