"Multi dintre noi ne-am intrebat adesea: De ce - economic - suntem unde suntem? Raspunsurile pe care le auzim sunt diverse, fie fataliste („asa ne-a fost sortit”), fie axate pe blamarea unora sau altora dintre guvernantii de azi sau de ieri. Departe de mine intentia de a-i exonera pe politicieni. Totusi, explicatia nu se reduce doar la acest nivel" - spunde istoricul Bogdan Murgescu in ultima sa carte, dedicata decalajelor economice dintre Romania si restul tarilor europene.

Aparuta recent la Editura Polirom, "Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)", semnata de reputatul istoric Bogdan Murgescu, este o carte de economie si de istorie in acelasi timp, in care autorul atinge subiecte „fierbinti” cum ar fi integrarea europeana si criza mondiala, influentele pe care le au acestea asupra Romaniei si cum am putea depasi aceste dificultati.

"Pornind de la ideea ca intelegerea corecta a situatiei noastre de azi trebuie sa aiba adincime istorica si o dimensiune comparatista, am reconstituit felul in care decalajele economice s-au acumulat in diversele perioade istorice scurse de la 1500 incoace, si am analizat cum s-au dezvoltat un grup de 3 tari care acum 5 secole erau cam la fel de putin dezvoltate ca si teritoriile romanesti: Danemarca, Irlanda si Serbia. Aceste experiente istorice ne arata atit greselile pe care ar fi bine sa le evitam, cat si unele dintre caile prin care o tara poate sa depaseasca subdezvoltarea si sa intre in clubul select al tarilor prospere", spune profesorul Bogdan Murgescu.

Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti. Distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Romane pentru lucrarea Circulatia monetara in Tarile Romane in secolul al XVI-lea (1996). Alte lucrari publicate: Istorie romaneasca – istorie universala (600-1800) (1994), A fi istoric in anul 2000 (2000), Istoria Romaniei in texte (coordonator, 2001), Revolutia romana din decembrie 1989. Istorie si memorie (coordonator, Polirom, 2007).