Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Oxford Economics: Economia Romaniei va scadea cu 0,6% in acest an

Oxford Economics a revizuit estimarea privind evolutia economiei Romaniei in acest an, de la un avans de 0,9% la o contractie de 0,6%, din cauza evolutiei sub asteptari din primul trimestru. Pentru 2011 anticipeaza o crestere de 5%, in conditiile revenirii consumului si investitiilor. Analistii noteaza ca increderea consumatorilor este inca redusa si anticipeaza ca gospodariile vor fi precaute in privinta cheltuielilor in acest an avand in vedere amenintarea privind reduceri semnificative a locurilor de munca din sectorul public.

Analistii si-au mentinut estimarea privind diminuarea dobanzii de politica monetara pana la 5,5% la finele acestui an, in contextul in care anticipeaza ca rata inflatiei se va situa la 4,2%, incadrandu-se astfel in intervalul tintit de BNR, de 2,5% - 4,5%.

Guvernul va inchide magazinele duty-free

Guvernul va sista eliberarea de autorizatii de functionare pentru magazinele duty-free, iar termenul de valabilitate a actualelor avize va fi limitat la cinci ani de la data eliberarii, dar fara ca dupa acest interval sa mai fie eliberate noi autorizatii, conform proiectului de combatere a evaziunii. Executivul justifica intentia de a sista activitatea magazinelor duty-free aratand ca din constatarile Autoritatii Nationale a Vamilor, Garzii Financiare, Inspectoratului General al Politiei Romane si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a rezultat ca o cantitate insemnata din produse care au facut obiectul traficului ilicit in cursul anului 2009 a provenit din magazinele autorizate sa comercializeze marfuri in regim duty-free. Datele Ministerului de Interne si ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, rezultate in urma controalelor efectuate in anul 2009, releva ca 93% dintre bonurile fiscale de achizitie de tigarete s-au intocmit in fals si peste 40% din confiscarile de tigarete provin din magazinele duty-free.

Stratfor: Costul iesirii unui stat din zona euro este prohibitiv

Costul iesirii unui stat din zona euro este prea ridicat, chiar daca ar exista motive reale ca tara respectiva sa paraseasca Euroland, este concluzia unei analize Stratfor cu privire la o eventuala destramare a zonei euro. Totodata, analistii Stratfor mai atrag atentia ca expulzarea sau iesirea din zona euro a unui membru este ilegala fara modificarea tratatelor, sau in cel mai bun caz fara aprobarea tuturor celor 27 state membre. O serie de actuali sau viitori membri ai zonei euro s-ar putea insa abtine de la a creea un astfel de precedent, avand in vedere ca situatia lor fiscala s-ar putea asemana in curand.

O alta posibilitate pentru iesirea unui stat din zona euro ar fi recrearea Uniunii Europene cu o alta componenta si de infiintarea in cadrul noii structuri a unei noi zone euro.

In cazul unui scenariu, cu o zona euro redusa, influenta Germaniei ar fi insa si mai mare, iar restul membrilor ar putea sa nu accepte acest lucru.

Presa: Italia va reduce salariile membrilor guvernului si managerilor din administratia publica

Guvernul Italiei intentioneaza sa adopte o serie de masuri pentru reducerea deficitului bugetar, care ar putea include si scaderea temporara a salariilor membrilor guvernului si managerilor din administratia publica. La inceputul acestei luni, autoritatile de la Roma au anuntat scaderi suplimentare de cheltuieli in valoare de 5-7 miliarde de euro, pe langa cele 20 miliarde de euro anuntate initial, pentru a reduce deficitul public la 2,7% din PIB in 2012.

Printre masurile discutate se numara diminuarea cu 10%, pe o perioada de trei ani, a salariilor managerilor din administratia publica care castiga peste 100.000 de euro pe an si scaderea cu 10-15% a salariilor membrilor guvernului. De asemenea, s-a apropus introducerea unei taxe de 10 euro pentru consultatiile medicale de specialitate.