Euro se apreciaza iar in fata dolarului, delaerii bancilor comerciale locale spunand ca acesta este efectul luptei dintre speculatori si bancile centrale, in special cea elvetiana. Leul nu pare sa sufere nicio influenta, cursul miscandu-se foarte putin. "Ceva s-a intamplat peste noapte. Exact pe cand se inchidea piata din SUA si incepeau cele europene, euro a inceput sa se aprecieze. Au aparut deodata ordine multe de stop-loss si plastic vorbind, s-a petrecut fenomenul de ingustare a usii. Toti se inghesuiau sa iasa simultan pe o usa tot mai ingusta. Efectul in piata? Euro s-a apreciat in fata dolarului", a declarat pentru HotNews.ro dealerul-sef al unei banci comerciale locale. .

Banca Nationala a Elvetiei, care e un jucator puternic in piata, a intervenit in ultimele 3 saptamani cu peste 16 miliarde de euro. "Mai intai au aparat pragul de 1,43 in fata monedei unice si pe urma pe cel de 1,40", a confirmat un alt dealer pentru HotNews.ro.

Leul insa nu pare sa fi suferit in urma bataliei bancilor centrale cu speculatorii. "Leul sta nemiscat de dimineata la nivelul de 4,19. In schimb, zlotul se misca mai alert. De fapt ieri chiar s-a intervenit pe zlot.

In Polonia se intervine pe fata- Ministerul lor de Finante intra in piata si vinde sau cumpara, dupa cum are interesul. Asta din cauza imprumuturilor in valuta luate de la Fondul Monetar", a spus dealerul citat. In Romania, traditia arata ca interventiile in piata ale BNR se fac mai discret si au loc prin intermediul unor cunoscute banci comerciale.

Recent, si japonezii au injectat aproape 9 miliarde de euro (1.000 de miliarde de yeni) in sistemul bancar nipon. Cu toata aprecierea, euro isi pastraza insa un grad de volatilitate ridicat. "Bancii Elvetiei nu ii convine un franc foarte puternic asa ca intervine in piata atunci cand vrea sa opreasca aprecierea monedei nationale. Au nevoie sa exporte iar un franc mai slab ii ajuta. La randul ei, Bancii Centrale Europene ii convine un euro usor depreciat pentru ca ii ajuta la export, insa deprecierea nu trebuie sa se faca in valuri mari", a mai spus dealerul citat.