Banca franceza Societe Generale a ordonat traderilor sai sa nu speculeze impotriva obligatiunilor emise de Grecia, a declarat vineri directorul executiv al bancii, Frederic Oudea, intr-un interviu acordat cotidianului Liberation, citat de AFP.

"Echipa noastra a primit ordinul de a nu specula pe datoria Greciei", a spus Oudea, adaugand ca Sociate Generale a ajutat guvernul de la Atena "sa identifice cumparatori pentru obligatiunile sale".

"Este o parte a muncii noastre si este indispensabila pentru functionarea economiei europene", a explicat el.

Grecia s-a confruntat cu dobanzi foarte mari in incercarea de a se imprumuta pe pietele externe pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, pe care a evitat-o gratie unui acord de finantare in valoare de 110 miliarde euro convenit cu UE si FMI.

Germania este prima tara care a declansat lupta impotriva speculatiilor financiare, pe care Berlinul, dar si alte guverne europene, le considera destabilizatoare pentru economiile care se confrunta cu datorii foarte mari, asa cum este cazul Greciei, dar si al Spaniei sau Portugaliei.

Societe Generale a anuntat in 5 mai ca expunerea sa fata de datoriile Greciei este de trei miliarde de euro.

In total, bancile straine au o expunere de 236,2 miliarde dolari in contul imprumuturilor publice si private emise de greci. Aproape o treime este detinuta de banci franceze (75,2 miliarde dolari), potrivit Bank for International Settlements.