"In niciunul din scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusa reducerea imediata a salariilor in sectorul bugetar cu minimum 20%", a reactionat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, la declaratiile sefului FMI, Dominique Strauss Kahn, care a spus joi ca Fondul a sugerat Romaniei sa NU taie atat de mult din salariile bugetarilor si sa opteze mai degraba pentru o marire a taxelor si impozitelor, in special pentru cei mai bogati.

Intr-un comunicat transmis vineri, ministrul Finantelor precizeaza ca "pe parcursul discutiilor, FMI a propus in mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% si a cotei unice la 20%".

"Pe parcursul negocierilor desfasurate in perioada 27 aprilie - 10 mai 2010, la Bucuresti, au fost analizate diverse scenarii de reducere a deficitului bugetar de la 9,1% la 6,5%, ulterior la 6,8%. Fondul Monetar International a considerat in mod constant ca reducerea cheltuielilor salariale si sociale este obligatorie pentru o corecta ajustare a deficitului bugetar. (...) In niciunul din scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusa reducerea imediata a salariilor in sectorul bugetar cu minimum 20%", subliniaza ministrul Vladescu.

"Imi este greu sa inteleg in ce masura cresterea TVA la 24% si a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogati. Ar fi fost afectata intreaga populatie a Romaniei, inclusiv persoanele care in anul 2009 au suportat primul val al reducerilor de venituri, generate de efectele crizei economice la nivelul sectorului privat", a replicat ministrul Finantelor cu privire la sugestia Fondului de marire a impozitelor pentru cei bogati.

"Decizia Guvernului Romaniei a fost aceea de a nu majora taxele ci de a ajusta cheltuielile in cele doua sectoare in care acestea au depasit cu mult limitele normalitatii economice, in scopul stabilizarii imediate si pe termen mediu si lung a acestora", a incheiat Vladescu.

Strauss-Kahn: Noi am spus mariti impozitele si mai ales cele pentru bogati. Ei au spus NU, noi decidem

Directorul FMI, Dominique Strauss Kahn, a declarat joi seara, in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune France 2, ca FMI a sugerat Romaniei sa nu taie atat de mult din salariile bugetarilor, ca masura de limitare a deficitului, si sa opteze pentru o marire a taxelor si impozitelor, in special pentru cei mai bogati, insa Guvernul Romaniei a refuzat.

"Romania este intr-o situatie mai dificila decat credeam si decat o credea si ea. I-am spus: in aceste conditii, vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit sa fie putin mai mare, pentru ca in felul acesta, vom sustine cresterea economica. (...) Totusi, situatia s-a degradat mai mult decat am crezut. Ca urmare, am cerut noi masuri. Guvernul roman ne-a spus: vom taia 25% din salariile functionarilor. Noi am spus NU: daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei bogati. Guvernul a spus NU, noi suntem cei care decidem. Si asta e adevarul: Guvernul decide intotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar care e drumul de urmat. Guvernul propune masurile, Guvernul roman le-a ales", a spus Strauss Kahn.