Guvernul german pregateste un program drastic de austeritate pentru anul viitor, pentru a da un exemplu celorlalte tari din zona euro - Executivul de la Berlin pregateste o reducere a cheltuielilor bugetare cu cel putin 10 miliarde de euro anual, pana in 2016, potrivit unor oficiali guvernamentali, citati de Financial Times.

Economiile ar urma sa fie facute atat prin reducerea cheltulelilor, cat si prin cresterea taxelor, in ciuda promisiunilor actualei coalitii de la Berlin ca va pune reducerea fiscalitatii in centrul programului sau de guvernare.

Reducerea subventiilor acordate landurilor si eliminarea scutirii anumitor categorii de la plata taxelor, precum si reducerea sau eliminarea unor alocatii sociale sunt masuri ce ar urma sa faca parte din planul de reducere a cheltuielilor.

Reducerea alocatiilor pentru someri si a altor alocatii sociale ar putea face parte din planul de masuri de austeritate al Guvernului de la Berlin, a sugerat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, intr-un interviu publicat duminica.

Propunerile lui Wolfgang Schäuble au stranit, insa, deja criticile opozitiei social-democrate, care propune cresterea taxelor doar pentru bancheri si speculatorii care au provocat criza.

Planul de masuri de austeritate ar urma sa fie discutat peste doua saptamani, cand cancelarul Angela Merkel a convocat o reuniune a liderilor coalitiei guvernamentale de centru-dreapta.