Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Marea Britanie va diminua cheltuielile sectorului public cu 6,24 miliarde lire sterline, pentru a reduce deficitul bugetar

Guvernul Marii Britanii a anuntat ca va diminua cu 6,24 de miliarde de lire sterline cheltuielile sectorului public, pentru a reduce deficitul bugetar record. Potrivit datelor oficiale, Marea Britanie a inregistrat in anul fiscal 2009-2010 un deficit de 156,1 miliarde de lire sterline, adica 11,1% din Produsul Intern Brut. Economiile vor proveni din domenii diverse: 1,15 miliarde de lire din cheltuielile "discretionare", precum deplasari si consultanta; 1,7 miliarde de lire din amanarea si stoparea unor contracte; peste 129 milioane de lire din inghetarea angajarilor in sectorul public; 600 milioane de lire din diminuarea sumelor transferate catre organizatiile independente de guvern dar finantate din bani publici; 520 milioane de lire din reducerea "cheltuielilor de mica valoare", ca de exemplu cele cu agrafele de birou.

Mai mult, subventiile catre autoritatile locale vor fi reduse cu 1,16 miliarde de lire sterline, iar credite in valoare de 1,7 miliarde de lire contractate de acestea nu vor mai fi garantate. Alte 320 milioane de lire vor proveni din programele pentru ocuparea fortei de munca care nu au dat rezultatele scontate.

Germania va reduce cheltuielile bugetare cu 10 miliarde de euro anual

Guvernul german pregateste un program drastic de austeritate pentru anul viitor, pentru a da un exemplu celorlalte tari din zona euro. Executivul de la Berlin pregateste o reducere a cheltuielilor bugetare cu cel putin 10 miliarde de euro anual, pana in 2016. Economiile ar urma sa fie facute atat prin reducerea cheltuielilor, cat si prin cresterea taxelor, in ciuda promisiunilor actualei coalitii de la Berlin ca va pune reducerea fiscalitatii in centrul programului sau de guvernare.

Reducerea subventiilor acordate landurilor si eliminarea scutirii anumitor categorii de la plata taxelor, precum si reducerea sau eliminarea unor alocatii sociale sunt masuri ce ar urma sa faca parte din planul de reducere a cheltuielilor. Reducerea alocatiilor pentru someri si a altor alocatii sociale ar putea face parte din planul de masuri de austeritate al Guvernului de la Berlin, a sugerat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble. Propunerile lui Wolfgang Schäuble au stranit, insa, deja criticile opozitiei social-democrate, care propune cresterea taxelor doar pentru bancherii si speculatorii care au provocat criza.

Ministrul bulgar de Finante: Vom utiliza rezerva fiscala pentru a nu majora TVA

Ministrul bulgar de finante a confirmat ca guvernul nu va majora taxa pe valoare adaugata (TVA), in incercarea de a corecta decalajul bugetar, care a zadarnicit eforturile noilor membri UE de a adera la moneda euro in viitor. In schimb, Bulgaria a decis sa utilizeze rezerva fiscala.

Simeon Djankov a reiterat ca Bulgaria este una din tarile cu cele mai bune performante fiscale din Europa, exceptand Estonia si Suedia, adaugand ca accesarea rezervei fiscale este cea mai buna solutie pentru acoperirea deficitului bugetar. Simeon Djankov crede ca astfel va fi trimis un mesaj corect investitorilor, care ar fi speriati daca Bulgaria ar cere ajutor strain, inclusiv de la FMI.

SUA, Grecia, Franta, Japonia, Marea Britanie si Spania se afla intr-un "cerc de foc" al datoriilor

SUA, Grecia, Franta, Japonia, Marea Britanie si Spania se afla, alaturi de alte state, intr-un "cerc de foc" din cauza datoriilor foarte mari si a temerilor investitorilor, potrivit Pimco, administratorul celui mai mare fond de investitii in obligatiuni din lume.

Pimco isi concentreaza investitiile pe pietele emergente, care inregistreaza un grad mai ridicat al economisirii, lipsa fundamentelor pentru crize ale datoriilor si o capacitate mai ridicata a guvernelor de a cheltui, se arata intr-o nota a sefului biroului companiei din Australia, John Wilson.