Romania nu va modifica continutul scrisorii de intentie catre Fondul Monetar International, a anuntat, marti, presedintele Traian Basescu, cu ocazia unei intalniri cu oamenii de afaceri din Italia, relateaza Agerpres.

"Nu va interveni nicio modificare de substanta sau de filozofie in Scrisoarea catre FMI. Pot sa va spun ca propunerea FMI a fost de crestere a TVA de la 19 la 24 la suta si a cotei unice de la 16 la 20 la suta, precum si reducerea fondului de salarii pentru bugetari cu 20 la suta. Guvernul a mers pe necresterea fiscalitatii, pentru relansarea economiei pe termen scurt sau relativ scurt, astfel incat obiectivul pentru anul 2010 este inceperea relansarii si o crestere pozitiva", a reafirmat seful statului.

El a reafirmat ca Romania ar fi fost nevoita sa ia un nou credit international in valoare de 30 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, in martie 2011, daca nu ar fi fost adoptate masurile dure de restructurare.

"Niciunui politician nu ii place sa ia masuri impotriva propriului popor, sa fie fluierat, sa fie admonestat si in dizgratia publica, dar avem obligatii majore fata de tara. Fara aceste masuri, am fi luat un nou credit, in martie 2011, pe o perioada de doi ani, si nu de 20 ci de 30 de miliarde de euro", a spus Traian Basescu.

El a adaugat ca, prin alegerea alternativei de majorare a taxelor in fata reducerii cheltuielilor bugetare, Guvernul ar fi ascuns "cancerul" din bugetul de stat si nu ar fi facut decat sa amane masurile drastice asupra populatiei pentru anii 2011 sau 2012.

"Vom ramane ferm legati de planul de restructurare al cheltuielilor bugetare, indiferent de costurile politice, iar in viitor vom putea angaja credite pentru dezvoltare si nu pentru consum", a precizat Basescu.

Basescu: Romania va reglementa pretul la gaze pe durata crizei

"Pretul la gaze va continua sa fie reglementat cel putin pe durata crizei economice, pentru a proteja, marginal, cetatenii, de posibilitatea scumpirii gazelor in aceasta perioada", a mai declarat Traian Basescu, la intalnirea de marti oamenii de afaceri italieni.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Petre Lificiu, declara, la finele lui martie, ca este posibil ca in lunile urmatoare pretul gazelor naturale sa fie indexat cu inflatia.

Datele publicate de Eurostat arata ca pretul energiei a crescut in Romania in decembrie 2009 si ianuarie 2010 cu 135,9%, respectiv 140,72%, fata de cresteri de 119%, respectiv 121% la nivel UE 27 (2005=100).

Asteptam avizul UE si apoi vom declansa licitatiile de executie la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda

Romania asteapta avizul Uniunii Europene si, ulterior, va demara licitatiile de executie la Unitatile 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, a afirmat presedintele Basescu.

"Unitatile 3 si 4 reprezinta una dintre posibilele investitii ale oamenilor de afaceri italieni in Romania, mai ales ca asteptam avizul Uniunii Europene, dupa care vom demara licitatiile de executie pentru cele doua reactoare", a explicat seful statului.

Traian Basescu a subliniat ca Executivul are in analiza un proiect pentru o noua centrala nucleara in Romania si a mai mentionat proiectul hidrocentralei de la Tarnita, precum si termocentralele Deva si Doicesti si cablul submarin de transport al energiei electrice Romania-Turcia ca posibile surse de atragere a investitiilor italiene in Romania.

De asemenea, presedintele a amintit de proiectele cu finantare europeana - Romania avand un grad de absorbtie de circa 8,8 la suta din fondurile structurale - ca alte posibile destinatii pentru investitiile italiene, la acestea adaugandu-se agricultura, dezvoltarea capacitatii de procesare a legumelor si fructelor, piata gazelor naturale, sistemul de irigatii, dar si proiectele de constructie a unor centrale eoliene.

Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito, a precizat ca investitorii italieni nu au nicio intentie de a pleca din Romania, dar a cerut autoritatilor romane sprijin in sensul pastrarii cotei actuale a TVA, rapiditatii restituirii taxei pe valoarea adaugata, reducerii birocratiei si transparentizarii licitatiilor.

La ora actuala, exista 20.000 companii italiene in Romania, care contribuie cu 12 la suta la PIB-ul tarii si sustin direct 800.000 de angajati si indirect patru milioane de persoane.