Pensiile ar putea fi reduse in mod diferentiat, astfel incat sa nu fie afectate cele mai mici de 600 de lei, a declarat ministrul mediului, Laszlo Borbely, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Potrivit acestuia, este in analiza o varianta potrivit careia, pensiile care depasesc 2.000-2.500 de lei, de exemplu, ar putea fi reduse cu mai mult de 15%. Ministrul sustine ca in cazul in care pensia minima ar ramane la nivelul actual, iar cele mai mici de 600 de lei nu ar fi reduse, efortul financiar al statului ar fi de circa 900 de milioane de euro. Suma ar putea fi recuperata din diminuarea cu mai mult de 15% a pensiilor mai mari. Aceasta varianta a fost discutata in cadrul intalnirii presedintelui tarii cu parlamentarii puterii.

Borbely a mai spus ca miercuri, 26 mai, va avea loc o noua discutie in Coalitie, dupa care Guvernul se va reuni in sedinta pentru a aproba scrisoarea de intentie catre FMI.

  • "S-a intarziat foarte mult, au fost doi ani foarte pagubosi pentru Romania  din cauza alegerilor"

Ministrul Mediului considera ca pachetul de legi privind reducerea cheltuielilor bugetare poate fi "nuantata" in privinta pensiilor, insa nu si in cazul reducerilor de salarii. Laszlo Borbely considera ca Executivul a intarziat foarte mult in ceea ce priveste adoptarea unor masuri drastice. In opinia sa, din cauza alegerilor, "Guvernul din 2009 nu a avut curajul sa ia acele masuri, sa ia taurul de coarne, sa etapizeze unele masuri de reducere de cheltuieli". Ultimii doi ani au fost foarte pagubosi pentru Romania, a mai spus ministrul Mediului.

  • Scrisoarea de intentie catre FMI ar putea fi trimisa miercuri, 26 mai

Scrisoarea va fi trimisa catre Fondul Monetar International imediat dupa adoptarea in Guvern. Joi, 27 mai, va avea loc o noua sedinta de Guvern in vederea aprobarii pachetului legislativ privind masurile de austeritate. In aceeasi zi, va avea loc si asumarea Guvernului in Parlament asupra pachetului de masuri.

Productie video realizata de Oana Boncu

Principalele declararii ale ministrului Mediului, Laszlo Borbely, despre masurile de austeritate:

  • Din pacate, trebuie sa luam aceste masuri foarte drastice si dureroase. S-a intarziat foarte mult, au fost doi ani foarte pagubosi pentru Romania  din cauza alegerilor. Niciun Guvern, mai ales Guvernul din 2009 nu a avut curajul sa ia acele masuri, sa ia taurul de coarne, sa etapizeze unele masuri de reducere de cheltuieli.
  • In ceea ce priveste scrisoarea catre FMI, aceasta va pleca probabil in cursul zilei de maine (n.red. 26 mai). In cadrul acestor reduceri de cheltuieli salariale si pensii, mai putem sa nuantam, in sensul ca pensiile mici sa nu scada. Acolo mai e loc de o discutie in coalitie. Probabil, miercuri dimineata vom mai avea o discutie in care sa vedem in mod concret, in baza datelor pe care le avem.
  • Nu este un efort financiar foarte mare pentru a putea regla si a "compensa" printr-o reducere mai mare de exemplu la pensiile mai mari, peste 25 milioane de exemplu.
  • O a doua problematica. In legatura cu masurile de revigorare a Romaniei, unele pot fi luate, dupa ce ne asumam raspunderea. In privinta intreprinderilor mici si mijlocii, putem veni cu un Card Kogalniceanu si se poate asigura, sa zicem, garantia de stat ca vor fi acesti bani din suprataxarea unor banci de stat si alte variante. (N.red. UDMR a mai venit, in aceste zile, cu propuneri de revigorare a economiei, precum ajutorarea mai puternica a IMM-urilor, ridicarea fondurilor de garantare, acordarea unui card "Cardul Kogalniceanu", prin care sa se acorde acestora un credit de pana la 150.000 de euro).
  • In ceea ce priveste impozitul minim, exista angajamentul Guvernului ca cel tarziu pana la sfarsitul lunii iunie sa fie modificat si redus drastic. Aceasta a fost o promisiune a Guvernului. Poimane trebuie sa ajungem cu pachetul de masuri la Parlament.
  • Noi am facut un calcul si acolo a reiesit ca daca pensia minima ar ramane la 350 de lei si nu s-ar reduce pensiile de pana in 600 de lei, ar insemna un efort financiar de circa 900 mil euro. Deci, am putea compensa aceste 900 mil gradual, prima gradatie ar fi intre 2.000 si 3.000 lei, iar un procent mai mare ar fi intre 3.000-4.000 lei.
  • Referitor la impozitul minim, pana la sfarsitul lunii, trebuie redus numai la restaurante si alte activitati, sa nu afecteze toate IMM-urile. Nu mai vorbim ca statul are probleme in a da bani sau ca statul nu a dat banii datorati pe anul trecut.
  • Masurile le vom discuta maine (n.red. 26 mai), bob cu bob. La reducerea salariilor, nu cred ca putem modifica ceva. Fiecare minister are sarcina sa analizeze pana la sfarsitul anului restructurarile, reducerile de personal.
  • Cat despre riscul de crestere a TVA si cotei unice, si la inceputul anului, am mers pe o anumita varianta si s-a dovedit ca sunt intrari mai putine la bugetul de stat.
  • Deocamdata, luam aceste masuri si nu discutam de altele. Depinde de discutia de maine din coalitie.
  • Sunt unele masuri propuse de patronate, unele propuse de partidele de opozite. De la PNL sunt 1-2 propuneri care pot fi luate in considerare.