Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Barroso: CE va propune o taxa care va fi aplicata bancilor

Comisia Europeana va propune o taxa care va fi aplicata bancilor in vederea finantarii, in viitor, a eventualelor masuri de salvare a unor institutii financiare, a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Liderii UE au insistat, la nivelul G20, pentru introducerea unei taxe asupra bancilor, astfel incat institutiile financiare sa opereze in conditii similare la nivel international.

Liderii politici sunt de acord cu introducerea unei astfel de taxe, dar exista divergente privind modul de aplicare a acesteia si de folosire a fondurilor obtinute.

Canada se opune introducerii taxei in conditiile in care bancile din aceasta tara nu au cerut sprijin din partea statului, in timpul crizei financiare. Si in Europa exista diferente de opinie referitoare la destinatia fondurilor obtinute astfel. Unele tari vor ca aceste fonduri sa fie utilizate la redresarea finantelor publice, in timp ce altele le-ar canaliza pentru sprijinirea bancilor cu probleme.

Liderii UE au declarat ca Uniunea ar putea actiona unilateral, daca nu exista un acord la nivelul G20.

Criza deficitelor bugetare pune sub semnul intrebarii modelul social european

Sistemul de protectie sociala construit in Europa dupa cel de-al doilea Razboi Mondial se confrunta in prezent cu amenintari majore, generate de criza datoriilor publice, care determina statele sa-si diminueze cheltuielile, noteaza AP. Varsta de pensionare, regimul indemnizatiilor pentru somaj, diversele alocatii sociale sunt acum reanalizate de guvernele tarilor europene, sub presiunea necesitatii reducerii deficitelor bugetare.

In Germania, guvernul, care trebuie sa reduca bugetul national cu cel putin trei miliarde de euro, a lasat sa se inteleaga ca ar putea sa reduca alocatia pentru somaj.

Si Marea Britanie a prezentat luni un nou plan de economii de 6,9 miliarde de euro, in principal pe seama cheltuielilor publice si a salariilor functionarilor. Noul guvern britanic vrea sa majoreze varsta de pensionare de la 60 la 65 de ani pentru femei si de la 65 la 66 de ani pentru barbati. De asemenea, vrea sa introduca obligatia somerilor de a-si cauta un loc de munca, pentru a putea primi alocatiile, si sa elimine prima de 250 de lire sterline acordata la nasterea unui copil.

In Franta, ministrul Muncii a confirmat ca guvernul vrea sa majoreze varsta de pensionare. In Spania, taierile de salarii in sectorul public se vor aplica incepand cu iunie, iar guvernul a inghetat procesul de indexare a pensiilor cel putin doi ani. Madridul a decis sa diminueze cu 300 de milioane de euro ajutorul acordat persoanelor cu handicap si a anulat prima de 2.500 de euro acordata la nasterea fiecarui copil. Si aici exista propunerea de majorare a varstei de pensionare pentru barbati de la 65 la 67 ani.

Tarile din Europa de Nord au pus deja in opera reforme si dispun acum de sisteme care se concentreaza pe renuntarea la somaj si reincadrarea in munca. Tarile scandinave sunt cunoscute pentru faptul ca aplica unele dintre cele mai mari impozite din lume si dispun de sisteme de protectie sociala foarte generoase.

Ca urmare, in Danemarca rata somajului se ridica la 7,5% in primul trimestru, sub media europeana de 9,6%. In Suedia si in Finlanda, rata somajului era de 8,9%, in timp ce in Norvegia se cifra la doar 3%.

Accesul la continutul site-urilor The Times si Sunday Times se va face pe baza de abonament, incepand cu luna iunie

The Times si Sunday Times au prezentat noile versiuni ale site-urilor, care vor fi accesate, incepand cu luna iunie, pe baza de abonamente, in cadrul ofensivei declansate de magnatul Rupert Murdoch impotriva continutului online gratuit. Acum, cele doua titluri dispun de site-uri distincte, iar The Times va pune accentul pe stiri, in timp ce Sunday Times se va concentra pe continut foto si video. Introducerea unei taxe pentru accesarea continutului - 1 lira pe zi sau doua lire pe saptamana - ar putea descuraja 90% din cei 21 de milioane de vizitatori unici inregistrati lunar, in prezent, potrivit unei evaluari a grupului News International, filiala a News Corp. Aceasta evaluare ar putea fi insa optimista, in conditiile in care sondajele recente arata ca doar 5% dintre britanicii care isi culeg informatiile de pe site-urile de stiri ar fi dispusi sa plateasca pentru accesarea continutului.